joomla social media module

Marijana Petir i Margareta Mađerić o ženama vjernicama u politici

2017-03-09-samostan-naslovna"Žene vjernice u politici" naziv je druge iz ciklusa tribina srijedom „Korizma na Peščenici“ koji je ove godine posvećen temi „Vjera i politika“. Tribina je održana u srijedu 8. ožujka 2017., na Međunarodni dan žena, u velikoj samostanskoj dvorani. Sudjelovale su zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić. Moderator je bio dominikanac dr. Anto Gavrić. Cijela je tribina je vođena u razgovornoj formi sa stalnim upitima moderatora i brojne okupljene publike.
Uvodno su obje političarke govorile o tome zašto je u politici malo žena. Marijana Petir je objasnila da se ključne odluke ne donose na službenim stranačkim sastancima, već uz gemišt i rakiju, na neformalnim druženjima na kojima najčešće nema žena, gdje su uglavnom muškarci koji se onda međusobno dogovore. Istaknula je da će žene usto prije izabrati skrb o obitelji, nego djelovanje u politici i da nemaju podršku za bavljenje politikom u cjelokupnom društvenom sustavu. Margareta Mađerić je podsjetila na Zakon o ravnopravnosti spolova i na to da na listama treba biti barem 40 posto žena, ali da se taj postotak ne poštuje pa da su žene u politici podzastupljene. Ispripovijedala je da se ona uspjela ostvariti u politici zato što je oduvijek imala punu potporu u obitelji, od supruga do baka i teta koje čuvaju djecu dok nje i supruga nema.

Osvrnule su se posebno na položaj žena vjernica. Marija Petir je objasnila da je bila jedina protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije i da su joj poslije glasovanja u Hrvatskom saboru prilazili zastupnici vjernici koji su joj se tužili da se zbog stranačke stege nisu usudili glasovati kao i ona. Imala sam i ja stranačku stegu, rekla je, ali sam svejedno glasovala prema savjesti. Pripovijedala je kako je u Europskoj uniji, u kojoj kao zastupnica djeluje dvije i pol godine ipak drugačije, da se okupljaju vjernici zastupnici iz različitih zemalja i stranaka utorcima na molitvenim doručcima te srijedom na misnim slavljima. Međutim da većina tih zastupnika vjernika, najčešće iz političkog oportunizma ili zbog pozivanja na političku korektnost, nije davala svoj potpis na amandmane koje bi kao vjernici trebali potpisati. Istaknula je da se to, posebice nakon što je shvatila da treba svjedočiti svoju vjeru, pomalo počelo mijenjati, da se s vremenom počela pokazivati djelotvorna vjera, da treba graditi koalicije toga tipa, ali da je za to potrebna vjernička i politička hrabrost. Prokomentirala je stanje u HSS-u, u stranci u kojoj je otkad zna za sebe i kojoj pripada mada je suspendirana. Naglasila je da je u toj stranci većina vjernika, da je slogan HSS-a „Vjera u Boga i seljačka sloga“, ali da HSS koji danas vodi Krešo Beljak nema veze s identitetom te stranke, niti vjerski, niti ideološki, ni politički. Pripovijedala je o tome kako je u Hrvatskoj na snazi fenomen da radišni i pošteni ljudi biraju političare bez tih kvaliteta, a i da se grlati i nametljivi lakše nemetnu. Objasnila je da se puno puta uvjerila u to kako narod ima vlast kakvu zaslužuje. Margareta Mađerić je govorila o demokršćanskom svjetonazoru HDZ-a kojem pripada i da su u toj stranci vjernici većina. Govorila je o tome kako Međunarodni dan žena svojataju udruge i političke opcije s lijevoga političkog spektra i da im je publicitet zagarantiran, a da žene vjernice rijetko netko pita za izjavu i da se demokršćanske aktivnosti rjeđe prikazuju. Kao primjer je istaknula da je bila među prvim političarima koji su potpisali peticiju za referendum o obitelji, ali da to nigdje nije bilo objavljeno, a kad su neki drugi političari shvatili da bi taj referendum mogao proći, da su potpisivali peticiju pred televizijskim kamerama koje su im bile dostupne. Ispripovijedala je kako je u prošlom sazivu Hrvatskoga sabora predsjednik Željko Reiner počeo organizirati molitvene doručke, ali da je odaziv bio slab, a da je ona bila jedina zastupnica koja se odazivala. Obrazložila je da je važno svjedočiti vjeru vlastitim primjerom.

Zatim je Marijana Petir govorila o tome kako se nosi s prozivanjima zbog svojih jasnih stajališta. Rekla je da ono što radi, radi iz uvjerenja i da ne razmišlja o tome što će drugi govoriti o njenim potezima. „Ne možeš biti vjernik, a podržavati abortus. Takvi su vjernici preplavili Hrvatsku. Čekam da se napokon odrede tko su. Ili jesi ili nisi“ – izričito je naglasila objašnjavajući i kako se u Americi biraju političari vjernici, a da u Hrvatskoj prije nećete biti izabrani ako ste vjernik. Margareta Mađerić je iz svojeg osobnog iskustva naglasila da su žene upornije i marljivije od muškaraca i kad si nešto zacrtaju, da to tjeraju do kraja. Od političarki se čulo da po pitanju ženskih prava nema konsenzusa i da kad treba raspravljati o podzastupljenosti žena, da se rasprava uvijek vrati na ideološku i političku, da su za snažnije uključivanje žena u politiku najodgovornija predsjedništva političkih stranaka i da žene mogu i moraju više participirati u politici.

Na pitanje jesu li žene vjernice opasne za demokraciju, Marijana Petir je, šaleći se, zaključila da je ona opasna budući da je, primjerice, srbijanski veleposlanik bio smijenjen jer nije uspio spriječiti izložbu o bl. Alojziju Stepincu koju je ona organizirala u Europskom parlamentu. Govorila je i o svojem zauzimanju za Veljka Marića te je predstavila svoju višegodišnju borbu za zabranu rada nedjeljom. „Sve što jesam naučila sam u svojoj obitelji“ – posvjedočila je i istaknula da se protivi svemu što je u suprotnosti s naravnim zakonom. Uputila je da je važno odgajati vjernike za novinarski poziv pa da se osjeti vjerničko poštenje u izvješćima novinara vjernika. Margareta Mađerić je govorila o dugogodišnjoj problematici izgradnje crkve bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkoj Savici i o tome kako se glasna manjina postavlja nad tihom većinom. Naglasila je da u politici ima teških i stresnih trenutaka, ali da pomaže molitva, razmatranje i zazivanje Duha Svetoga. „U politici jedini mentor treba biti Bog“ – zaključila je Margareta Mađerić.