joomla social media module

Martin iz Porresa - "Martin od ljubavi"

2017-martin-pDanašnji svetac: Martin iz Porresa

Rođen je 1579. u Limi, u Peruu, od španjolskog viteza Juana i oslobođene crnkinje Ane Velasquez. Martin je svjedok bolno poniženoga crnačkog pučanstva u Novome svijetu. Bio je pomoćnik brijača kad je zaiskao da bude primljen u Red propovjednika. Određen za brata suradnika u samostanu Gospe od Ružarija u Limi, svečane je zavjete položio 1603. Jednostavan, skroman i duboko pobožan, određen za manje cijenjene službe, bio je od Boga uzvišen nebeskim darovima i karizmom.

Gorio je pobožnošću prema euharistijskom otajstvu i Otkupiteljevoj muci, bio predan djelima ljubavi prema siromasima, osobito bolesnicima, a volio je i životinje. Zaslužio je da bude proglašen zaštitnikom braće suradnika. Preminuo je u Limi 3. studenoga 1639. Grgur XVI. proglasio ga je 1837. blaženim, a Ivan XXIII. svetim 6. svibnja 1962. Martin privlači srca svih stanovnika Južne i Sjeverne Amerike, ne samo zbog osobite jednostavnosti – koja je po sebi privlačna – nego što je i sâm postao znakom.

"Martin pokazuje svojim životnim primjerom da možemo postići spasenje i svetost onim putem što ga pokaza Krist Isus: ako naime najprije ljubimo Boga iz sveg svojeg srca, svom svojom dušom i svom svojom pameti; a onda ako ljubimo svoje bližnje kao sebe same. Budući da je njemu bilo jasno da je Krist Isus za nas trpio i da je on naše grijehe ponio na drvo u svome tijelu, posebnom je ljubavlju ljubio raspetoga. Kad je razmatrao njegove pregorke muke, nije se mogao svladavati da obilno ne plače. Isto je tako posebnom ljubavlju ljubio najuzvišenije euharistijsko otajstvo kojemu se, ponajčešće skriven, mnoge sate klanjaše u hramskom svetištu. Želio se njime hraniti što je češće mogao. Nadalje, sveti je Martin, veoma poslušan poticajima božanskog Učitelja, najvećom ljubavi, koja je izvirala iz neiskvarene vjere i ponizne duše, ljubio braću. Ljude je ljubio jer je iskreno smatrao da su Božji sinovi i njegova braća. Cak ih je više volio nego samoga sebe jer je bio takve poniznosti da ih je sve držao pravednijima i boljima od sebe.

2017-11-03-svetac

Pogreške drugih ispričavaše. Najgorče nepravde opraštaše jer je bio uvjeren da zbog počinjenih grijeha zaslužuje daleko ozbiljnije kazne. Svim se marom trudio da krivce privede dobru plodu. Prema bolesnima bijaše dobrostiv; siromašnima pribavljaše hranu, odjeću, lijekove. Ratare i ljude crne kože ili rođene u mješovitoj obitelji, koje su tada smatrali odbačenim robljem, potpomagao je svakom pomoći i brigom, koliko je bilo u njegovoj moći. Zaslužio bi da ga pučki zovemo "Martin od ljubavi". Ovaj sveti muž, koji je druge tako jako privodio vjeri nagovaranjem, primjerom i svojom krepošću, sposoban je da i sada na čudesan način k nebeskom uzdigne naše pameti. Svi pak, na žalost, ova višnja dobra ne razumiju kako valja, ne cijene ih. Štoviše, mnogi su skloni opakim nasladama te ona dobra potcjenjuju ili drže za teret odnosno naprosto zanemaruju. Kamo sreće da bi Martinov primjer spasonosno mnoge poučio kako je ugodno i blaženo poći stopama Isusa Krista i pokoravati se njegovim božanskim naredbama."


Iz Homilije što ju je održao papa Ivan XXIII. prigodom proglašenja svetim Martina iz Porresa