Dragi roditelji i učenici,

2013-09-07-naslovna-zupnaZapočela je nova školska godina, a s njom počinje i župna kateheza za učenike osnovnih i srednjih škola, tj. župni vjeronauk. U školi imate školski vjeronauk, čija je zadaća upoznati učenike (djecu) s vjerskim istinama i naučavanjem Crkve. Župna kateheza, je nešto drukčije. Ona ne isključuje školski vjeronauk, nego se međusobno nadopunjuju. Zadaća župne kateheze jest ono znanje o vjeri, što se u školi nauči, pomoći praktično provoditi u životu. Zato je župna kateheza usmjerena na razumijevanje vjerskog života u župnoj zajednici, te želi pomoći svakome otkriti njegovo mjesto, u njegovom poslanju koje mu Bog daje, u svojoj župnoj zajednici.

Vjera nije samo znanje, ona je prije svega život i prožima život, odnosno naše svakodnevne odnose prema drugima, te ima posljedice za naše svakodnevne odluke, postupke i djela. U tom svjetlu, dragi roditelji i učenici, župni vjeronauk jest razgovor, druženje, igra u kontekstu vjere. Kroz župnu katehezu vam želimo pomoći da otkrijete i doživite našu crkvu odnosno župnu zajednicu kao svoj drugi dom, gdje ste uvijek dobrodošli, ali da ujedno u njoj otkrijete svoje mjesto, gdje možete doprinijeti općem dobru sviju nas, ali ujedno i da doživite radost zajedništva i pripadanja župnoj zajednici.

Dragi roditelji, sjetite se svoga obećanja Bogu koje ste dali na krštenju svoje djece: da ćete ih odgojiti u vjeri. Župna kateheza ide za tim: da vaša djeca odrastu u vjeri. Vaša djeca su vaša ali i naša budućnost, budućnost ove župne zajednice na Peščenici, kao i budućnost naše Crkve. Kroz naše susrete na župnoj katehezi želimo da to i sami osjete i otkriju, da im to ostane upisano u njihovim svijestima i životima. Bez župne kateheze postoji velika opasnost da ono što se nauči na školskom vjeronauku brzo se zaboravi, odnosno to ne otkriju i (pro) žive u stvarnom životu. Nadamo se da ćete svojoj djeci pomoći da se uključe u župnu katehezu i na taj način doprinesete duhovnom dobru svoje djece u njihovom odrastanju u vjeri.

Dragi učenici, toplo se i istinski nadamo da ćete se uključiti u našu župnu katehezu i doživjeti radost zajedništva u vjeri u našoj župnoj zajednici.

Župnik