Stepinčevim putem u Mariju Bistricu

2013-09-09-naslovna-pehakaTek što je kazaljka na kvartovskom satu označila 20.00, ispred crkve bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici, okupila se poveća skupina hodočasnika, mahom mlađe životne dobi. Cilj je bio Marija Bistrica i to "pehaka" Stepinčevom stazom preko Medvednice. Nakon molitve u crkvi, gradskim prometom, hodočasnici su krenuli ka sljemenskom tunelu, a potom Leustekovom stazom prema Činovničkoj livadi.

Oko 23.30 stigli su do kapelice Majke Božje Sljemenske i slavili misu. Poslije duhovne okrijepe, nastavili su s pješačenjem prema planinarskom domu "Hunjka". Stigavši ondje, uzeli su dužu pauzu za tjelesnu okrepu i ugodno druženje uz proizvode iz ruksaka. Put, ugodan za hodanje (kada nema kiše), vodio je dalje prema planinarskom domu "Gorščica". Iako je bila noć, hodočasnici su uživali u trenucima predaha. Neki od njih uspjeli su zatvoriti oči i odsanjati koji san. Vrijeme odmora je brzo prošlo. Valjalo je poći dalje.

Staza je vodila najprije prema travnatim proplancima, a zatim je slijedila makadamska cesta. Poljskim putem kroz livade dolazi se do prvog, a zatim kroz njega asfaltnom cestom do drugog zaselka. U njemu se skreće desno i silazi na poljski put i usponom dolazi u selo Sveti Matej, pokraj crkve. Skreće se lijevo na poljski put i izlazi na asfaltnu cestu pokraj raspela. Ovdje treba skrenuti desno, nastaviti kroz Laz Stubički, zatim kroz Laz Bistrički na magistralnu cestu desno prema Mariji Bistrici.

U Svetište su stigli u 7 sati. Nakon zajedničkog fotografiranja, hodočastili su u crkvu, pomolili se, a potom su uzeli vrijeme za odmor, osobnu pobožnost i sakrament ispovijedi. Ponovno okupljanje hodočasnika bilo je prije mise u svetištu. Nakon završetka misnoga slavlja, hodočasnici, pomalo umorni i pospani, polako su odlazili svojim domovima, okrjepljeni duhovnim plodovima i s mislima o novom hodočasničkom putu.