Duhovsko bdijenje

duhovsko bdijenje

U nedjelju, 20. svibnja, slavimo svetkovinu Duhova, koja spada u red velikih spomena koje Crkva posebno slavi. Svetkovina Duhova je ujedno „rođendan" Crkve. Svi smo mi Crkva. Preporuka je da se uoči tako velikh svetkovina održi bdijenje. Bdijenje, latinski vigilija, znači budan. To je dan, odnosno noć uoči neke svetkovine kada vjernici, pripravljajući se za svetkovinu, bdiju i pritom čitaju ulomke iz Svetog Pisma, psalme i u tišini mole. Najznačajnija vigilija, bdijenje, u čitavoj povijesti Crkve jest Uskrsno bdijenje. Crkva također nastoji bdjeti i uz svetkovinu Božića i Duhova. Pozivamo vas na Duhovsko bdijenje, koje će se održati u našoj crkvi, u subotu, 19. svibnja 2018, od 21 sat. Dođimo i molimo za darove i plodove Duha Svetoga.

Program duhovskog bdijenja:
21. 00 – Vazmena pobožnost put svjetla (via lucis)
21. 30 – Sveta misa duhovskog bdijenja
22.30 – Duhovsko bdijenje i klanjanje pred presvetim ( uz pjesmu, meditacije i molitve)
Dođite i kroz molitvu i pjesmu otvorimo se Duhu Svetome, da i naša srca zapali vatrom svoje ljubavi. Bdijenje animiraju mladi naše župne zajednice.

Put svjetla (via lucis) je pobožnost u kojoj se razmatra otajstvo Kristova uskrsnuća i rađanja Crkve na temelju svetopisamskih izvješća o susretima Uskrsloga i njegovih učenika te silasku Duha Svetoga, i to na način koji je u crkvenoj pobožnosti najsličniji križnome putu.