Obavijesti - Uskrs: 31. 3. 2024.

 

Svima od srca čestitamo svetkovinu Uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista! Neka Isusovo uskrsnuće bude svakome od nas izvor nade, ohrabrenje i utjeha, da izdržimo sve muke ovoga života! Borimo se, ustrajno i hrabro, da ne propadnemo, već da uđemo u Raj!

Prijave za susret Hrvatske katoličke mladeži produžene su do 15. 4. 2024., a odvijaju se putem interneta, na stranici „E-zupe“.

Čitav ovaj uskrsni tjedan veliki je blagdan, USKRSNA OSMINA (traje osam dana, počevši od Uskrsa). Pripremamo se za Nedjelju Božjeg milosrđa, Bijelu nedjelju (7.  4.).

Svi koji se još niste ispovjedili, sada je čas! Dođite na ispovijed kroz ovaj tjedan da primite veliko blago, neizmjerno Božje milosrđe! Ne odgađajte! Grijesi su otrov koji oduzima nadu i uništava naš život!

USKRSNI PONEDJELJAK: mise u 7, 8.30 i 19 sati.

DEVETNICA BOŽJEM MILOSRĐU
Na Veliki Petak u 15.00 u našoj je crkvi započela Devetnica Božjem milosrđu, koja traje do Bijele Nedjelje – Nedjelje Božjeg milosrđa, 7. 4. 2024.
Pozivamo vas da u našoj crkvi, svaki dan u 15h, zajedno molimo krunicu Božjega milosrđa: da Gospodin izlije svoje milosrđe na našu Župu, Crkvu, grad, čitav svijet. Koliko je ova Devetnica vrijedna govore nam riječi Gospodina Isusa Krista, koje je primila sv. Faustina:
“Ja želim da ovih devet dana dovodiš duše k izvoru mojega milosrđa, da bi crpile snagu, utjehu i svekolike milosti što su im potrebne za napore života, a posebno u času smrti. Svakog dana mojem Srcu privodit ćeš drugu grupu duša i uranjati ih u more mojeg milosrđa. A ja ću voditi sve te duše u kuću mojeg Oca. To ćeš činiti u ovom i u budućem životu. I neću ništa uskratiti ni jednoj duši, koju ti privodiš izvoru mojeg milosrđa. Molit ćeš mojeg Oca svaki dan za milost tim dušama, po mojoj gorkoj muci.”

Ovaj tjedan vjeronauk za prvopričesnike je po redovnom rasporedu!

Krizmanici imaju pripremu za svetu ispovijed 13. 4. 2024., u subotu, u 15 sati! Sveta ispovijed je nakon toga, u 16 sati, 13. 4. 2024.

Obavijesti - Cvjetnica: 24. 3. 2024.

 

Danas, na Cvjetnicu, prije svih svetih Misa, možete nabaviti maslinove grančice i ručne radove vrijednih volontera našeg župnog Caritasa, uz svoj dobrovoljni prilog.

Pater Mijo Nikić na 7. korizmenoj tribini u Zagrebu na Peščenici
"Terapijski učinci molitve – molitva, emocije i motivi" tema je sedme i posljednje tribine u ciklusu „Korizmene tribine na Peščenici“ u srijedu 27. ožujka u 19.30 sati. Predavanje će održati pater dr. sc. Mijo Nikić, isusovac, psiholog, profesor na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, poznati voditelj psihološko-duhovnih seminara i obnova, voditelj Škole emocija, predsjednik Zaklade biskup Josip Lang.
Ovogodišnji ciklus korizmenih tribina srijedom od 14. veljače do 27. ožujka posvećen je temi „Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija“. Tribine se održavaju u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića. Organizatori tribina su: Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, Institut sv. Tome i Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Moderator tribina je fr. Anto Gavrić.

USKRSNA ISPOVIJED BOLESNIKA PO KUĆAMA
U srijedu, 27. 3., dopodne: 8.30-12.30 i popodne: 16-19. Prijavite svoje stare, nemoćne i bolesne ukućane dolaskom u župni ured, telefonski ili putem emaila.

SVETO TRODNEVLJE – RASPORED OBREDA I ISPOVIJEDANJA

Opširnije:Obavijesti - Cvjetnica: 24. 3. 2024.

Obavijesti - Peta korizmena nedjelja - Gluha: 17. 3. 2024.

 

U utorak 19. 3. slavimo svetkovinu sv. Josipa, zaručnika BDM. Sv. mise: u 7 i 19 sati.

KORIZMENE TRIBINE NA PEŠČENICI: ŠESTA KORIZMENA TRIBINA

„Motiv obraćenja i obraćenje kao motivacija kršćanskog djelovanja“ tema je šeste tribine u ciklusu „Korizmene tribine na Peščenici“ u srijedu 20. ožujka u 19.30 sati.
Predavanje će održati dr. sc. Tonči Matulić, svećenik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pročelnik Katedre moralne teologije i voditelj IV. modula u moralnoj teologiji na poslijediplomskom studiju licencijata i doktorata.

Ovogodišnji ciklus korizmenih tribina srijedom od 14. veljače do 27. ožujka posvećen je temi „Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija“. Tribine se održavaju u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića. Organizatori tribina su: Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, Institut sv. Tome Akvinskog i Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Moderator tribina je Anto Gavrić

Križni put u našoj župi: petak, u 18.15.

Križni put za mlade, u organizaciji Pastorala mladih Zagrebačke nadbiskupije, održat će se na Ksaveru u petak, 22. ožujka 2024. s početkom u 20 sati, a predvodit će ga mons. Mijo Gorski.

Darovi za cvijeće u crkvi
Svi koji želite darovati za cvijeće u našoj crkvi, svoj novčani prilog možete ostaviti u župnom uredu, sakristiji ili u knjižari bl. Augustina Kažotića.

Pozivamo vas na koncert klasične gitare u našoj crkvi, danas, 17. 3. 2024. u 20 sati. Na programu su djela J.S. Bacha, suite za lutnju & chaconne. Djela izvodi Ratko Podvorac, profesor klasične gitare i trajni đakon u našoj Nadbiskupiji. Dođite i uživajmo zajedno u divnim Bachovim djelima! Ulaz je slobodan.

Sastanak roditelja krizmanika sa župnikom bit će u četvrtak 21. 3. 2024. u 20 sati, u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“.

VELIKA USKRSNA ISPOVIJED u župi: četvrtak, 21. 3. 2024. u 17.30.

TRADICIONALNA KORIZMENA JUHA
U petak, 22. 03. 2024., u 19.30, sve vas od srca pozivamo u veliku dvoranu na skromnu večeru, da u zajedništvu blagujemo korizmenu juhu. Večeru će nam po dobrom običaju pripremiti volonteri našeg župnog Caritasa.

ČIŠĆENJE NAŠE CRKVE
U subotu, 23. 03. 2024., u 8 sati, redovito je čišćenje naše crkve. Dođite u što većem broju da lijepo uredimo našu crkvu za Uskrs.

MASLINOVE GRANČICE
Iduće nedjelje, 24. 03. 2024., na blagdan Cvjetnice, moći ćete ispred crkve uzeti svježe maslinove grančice,  koje će pripremiti volonteri našeg župnog Caritasa. Sav dobrovoljni prilog bit će za pomoć najpotrebitijima naše župe.

U Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH darovali ste 3.017,53 eura. Hvala vam od srca na darežljivosti!

Zdravko Gavran na korizmenoj tribini 13. 3. 2024.


2024-03-13 Gavran-Zdravko najavaDruštvo, vjera, emocije i manipuliranje sviješću naslov je pete tribine u ciklusu Korizmene tribine na Peščenici u srijedu 13. ožujka u 19.30 sati. Predavanje će održati Zdravko Gavran, prof., naš župljanin, publicist i književnik, hrvatski diplomat i analitičar međunarodnih odnosa.

Ovogodišnji ciklus korizmenih tribina srijedom od 14. veljače do 27. ožujka posvećen je temi Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija. Tribine se održavaju u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića. Organizatori tribina su: Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, Institut sv. Tome Akvinskog i Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Obavijesti - Četvrta korizmena nedjelja - Sredoposna (Dominica Laetare): 10. 3. 2024.

 

Pozivamo sve mlade iz naše Župe, u dobi od 14 do 35 godina, na SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI, koji će se održati u GOSPIĆU, u subotu, 4. 5. 2024. Prijave traju do USKRSA – 31. 3. 2024., a vrše se, OSOBNO, preko INTERNETA, putem mrežne stranice E-Zupe https://www.e-zupe.com/prijave/gospic/shkm. Za osobe mlađe od 18. godina, prijavu obavezno mora popuniti roditelj, naznačivši svoje kontakt podatke u za to predviđenom polju.

KORIZMENE TRIBINE NA PEŠČENICI
Peta korizmena tribina s našim župljaninom
Društvo, vjera, emocije i manipuliranje sviješću naslov je pete tribine u ciklusu „Korizmene tribine na Peščenici“ u srijedu 13. ožujka u 19.30 sati. Predavanje će održati Zdravko Gavran, prof., župljanin naše župe, publicist i književnik, hrvatski diplomat i analitičar međunarodnih odnosa.
Ovogodišnji ciklus korizmenih tribina srijedom od 14. veljače do 27. ožujka posvećen je temi „Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija“. Tribine se održavaju u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića. Organizatori tribina su: Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, Institut sv. Tome Akvinskog i Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Moderator tribina je fr. Anto Gavrić.

Križni put: svaki petak u korizmi, u 18.15.

U ponedjeljak, 11. 03. 2024., u 20.00, redoviti je mjesečni sastanak svih volontera našeg župnog caritasa, i onih koji to žele postati.

Pozivamo vas na koncert klasične gitare u našoj crkvi, sljedeće nedjelje, 17. 3. 2024. u 20 sati. Na programu su djela J.S. Bacha, suite za lutnju & chaconne. Djela izvodi Ratko Podvorac, profesor klasične gitare i trajni đakon u našoj Nadbiskupiji, iz župe Kraljice sv. krunice na Koloniji (Ravnice). Dođite i uživajmo zajedno u divnim Bachovim djelima! Ulaz je slobodan.

Pozivamo vas na pokornički križni put za nerođene ulicama grada Zagreba 15. 3. (sljedeći petak) s početkom u 20 sati od Kamenitih vrata do Katedrale. Postaje križnog puta čitat će svećenici, redovnici i redovnice, a ovo je već četvrti koji organiziramo te okupi izuzetno velik broj sudionika (prošle godine sudjelovalo je oko 700 vjernika).
Organizator je inicijativa "40 dana za život - Zagreb" koja djeluje pod udrugom "Hrvatska za Život".

Sastanak roditelja učenika 2. razreda sa župnikom bit će u četvrtak 14. 3. 2024. u 20 sati, u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“. Molimo sve roditelje da se odazovu!

Sutra, u ponedjeljak u 18.00 sati, u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca slavit će se sveta misa povodom 22. obljetnice smrti blagopokojnog kardinala Franje Kuharića. Stoga pozivamo i sve vas da se pridružite tome slavlju!

Obavijesti - Treća korizmena nedjelja - Bezimena: 3. 3. 2024.

 

Pozivamo sve mlade iz naše župe, u dobi od 14 do 35 godina, na SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI, koji će se održati u GOSPIĆU, u subotu, 4. 5. 2024. Prijave traju do USKRSA – 31. 3. 2024., a vrše se, OSOBNO, preko INTERNETA, putem mrežne stranice E-Zupe https://www.e-zupe.com/prijave/gospic/shkm. Za osobe mlađe od 18. godina, prijavu obavezno mora popuniti roditelj, naznačivši svoje kontakt podatke u za to predviđenom polju.

KORIZMENE TRIBINE NA PEŠČENICI
Fra Ante Vučković na korizmenoj tribini na Peščenici
"Moje želje ili Božja volja i nadahnuće" tema je četvrte tribine u ciklusu „Korizmene tribine na Peščenici“ u srijedu 6. ožujka u 19.30 sati. Predavanje će održati prof. dr. sc. fra Ante Vučković, splitski franjevac, filozof i teolog, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, poznati predavač, propovjednik i voditelj duhovnih obnova.
Ovogodišnji ciklus korizmenih tribina srijedom od 14. veljače do 27. ožujka posvećen je temi „Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija“. Tribine se održavaju u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića. Organizatori tribina su: Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, Institut sv. Tome i Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Moderator tribina je Anto Gavrić

Križni put: svaki petak u korizmi, u 18.15.

Danas, 3. ožujka - treća korizmena nedjelja - "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini" - na kraju svih svetih misa prikupljamo priloge za Crkvu u Bosni i Hercegovini.

Koncert u sklopu Pasionske baštine
U subotu, 9. ožujka, u sklopu 33. svečanosti pasionske baštine gudački kvartet Sebastian održat će u našoj crkvi u 19.30 koncert "Musica dolorosa e drammatica". Na programu je obrada hrvatskih korizmenih napjeva za gudački kvartet, Mozart, Šostakovič, Lhotka. Gudački kvartet Sebastian čine: Anđelko Krpan, violina, Teodora Sucala Matei, violina, Nebojša Floreani, viola i Zlatko Rucner, violončelo. Ulaz je besplatan. Dođite!

Caritasova DUHOVNA KNJIŽNICA
Potičemo Vas na čitanje duhovnog štiva!
Svake subote: od 17 do 19 sati, te od utorka do petka: 10.30 do 11.00, možete kod volontera našeg župnog caritasa u dvorani br. 1, Fr. Hinko Kraljević, (besplatno) posuditi jednu od, trenutno, 162 knjiga razne duhovne tematike (životopisi svetaca, duhovni i povijesni romani, teološki naslovi). Dođite i čitajte!

RODITELJSKI SASTANAK
Sastanak roditelja učenika 7. razreda sa župnikom bit će u četvrtak 7. 3. 2024. u 20 sati, u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“.

Obavijesti - Druga korizmena nedjelja - Pačista: 25. 02. 2024.

 

Pozivamo sve zainteresirane mlade iz naše župe, u dobi od 14 do 35 godina, na SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI, koji će se održati u GOSPIĆU, u subotu, 4. 5. 2024. Prijave traju do USKRSA – 31. 3. 2024., a vrše se, OSOBNO, preko INTERNETA, putem mrežne stranice E-Zupe https://www.e-zupe.com/prijave/gospic/shkm. Za osobe mlađe od 18. godina, prijavu obavezno mora popuniti roditelj, naznačivši svoje kontakt podatke u za to predviđenom polju.

KORIZMENE TRIBINE NA PEŠČENICI
"Vjera, emocije i motivacija" tema je treće tribine u ciklusu „Korizmene tribine na Peščenici“ u srijedu 28. veljače u 19.30 sati. Predavanje će održati doc. dr. sc. Sanda Smoljo Dobrovoljski, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, supervizorica u Centru za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Doktorirala je dubinsku psihologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Završila je petogodišnju edukaciju za grupnu analitičarku na Institutu za grupnu analizu u Zagrebu. Područja znanstvenog interesa: razvojna psihologija, psihologija i duhovnost, psihologija i formacija, duhovnost i terapijski proces – individualna i grupna psihoterapija.
Ovogodišnji ciklus korizmenih tribina srijedom od 14. veljače do 27. ožujka posvećen je temi „Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija“. Tribine se održavaju u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića. Organizatori tribina su: Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića, Institut sv. Tome Akvinskog i Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Moderator tribina je Anto Gavrić.

U ovom tjednu nastavlja se vjeronauk za krizmanike i prvopričesnike! Nakon školskih praznika, vjeronauk se nastavlja: prvopričesnicima po njihovom redovnom rasporedu, a krizmanicima, kako je najavljeno na njihovom zadnjem vjeronaučnom susretu u župi!

Roditeljski sastanak: pozivamo roditelje krizmanika da u četvrtak 29.2. 2024. u 20 sati dođu na sastanak u dvoranu „Fr. Dominik Barač, OP“ i obavezno donesu posvjedočenja za krizmane kumove svoje djece!

Križni put: svaki petak u korizmi, u 18.15.

Utorak, 27. veljače, u 19 sati - molitva je za dominikanska zvanja. U 18.30 molitva krunice za dominikanska zvanja.

Sljedeća, treća korizmena nedjelja - 3. ožujka: "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini" - na kraju svih svetih misa prikupljat ćemo priloge za Crkvu u Bosni i Hercegovini.

Obavijesti - Prva korizmena nedjelja: Čista, 18. 2. 2024.

 

Pozivamo sve zainteresirane mlade iz naše Župe, u dobi od 14 do 35 godina, na SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI, koji će se održati u GOSPIĆU, u subotu, 4. 5. 2024. Prijave traju do USKRSA – 31. 3. 2024., a vrše se, OSOBNO, preko INTERNETA, putem mrežne stranice E-Zupe https://www.e-zupe.com/prijave/gospic/shkm. Za osobe mlađe od 18. godina, prijavu obavezno mora popuniti roditelj, naznačivši svoje kontakt podatke u za to predviđenom polju.

U subotu, 24. 02. 2024., u 8.00 sati, redovito je čišćenje naše crkve. Svaka pomoć je dobrodošla!

KORIZMENE TRIBINE NA PEŠČENICI
"Pomiješane emocije i motivi – vjera i psihičke bolesti" naslov je druge tribine u ciklusu „Korizmene tribine na Peščenici“ u srijedu 21. veljače u 19.30 sati. Predavanje će održati prof. dr. sc. Marijana Braš, psihijatrica i psihoterapeutkinja, pročelnica Zavoda za palijativnu medicinu i voditeljica Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Ovogodišnji ciklus korizmenih tribina srijedom od 14. veljače do 27. ožujka posvećen je temi „Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija“. Tribine se održavaju u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu na Peščenici. Moderator tribina je fr. Anto Gavrić.

IZLOŽBA O BL. AUGUSTINU KAŽOTIĆU
U nedjelju 18. veljače u 20.00 sati, u multimedijskoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ našega samostana, bit će otvorena prigodna izložba povodom 700. obljetnice smrti prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, biskupa Zagreba i Lucere. Na izložbi će biti prikazana umjetnička djela raznih autora, kao i izdanja te drugi predmeti i dokumenti koji svjedoče o širenju kulta našega Blaženika i sedam stoljeća nakon njegove smrti.
Otvorenje izložbe bit će na spomen zaštitnika svih umjetnika, dominikanca fra Angelica, zvanog Beato Angelico, talijanskog slikara iz 15. stoljeća.

Križni put: svaki petak u korizmi, u 18.15 sati.

U ovom tjednu nema vjeronauka za krizmanike i prvopričesnike zbog školskih praznika!!! Nakon praznika, vjeronauk se nastavlja: prvopričesnicima po njihovom redovnom rasporedu, a krizmanicima, kako je najavljeno na njihovom zadnjem vjeronaučnom susretu u župi!

Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću

Pozivamo sve zainteresirane mlade iz naše župe, u dobi od 14 do 35 godina, na SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI, koji će se održati u GOSPIĆU, u subotu, 4. 5. 2024. Prijave traju do USKRSA – 31. 3. 2024., a vrše se, OSOBNO, preko INTERNETA, putem mrežne stranice E-Zupe https://www.e-zupe.com/prijave/gospic/shkm. Za osobe mlađe od 18. godina, prijavu obavezno mora popuniti roditelj, naznačivši svoje kontakt podatke u za to predviđenom polju.

 2024-02-14 SHKM plakat

Korizmene tribine na Peščenici - Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija

Snaga ljubavi - odricanje i ljubav tema je prve tribine u poznatom ciklusu Korizmene tribine na Peščenici na Pepelnicu, u srijedu 14. veljače u 20.00 sati. O zanimljivoj temi kako smo pokrenuti ljubavlju govorit će doc. dr. sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Ovogodišnji ciklus poznatih korizmenih tribina srijedom od 14. veljače do 27. ožujka posvećen je temi Pokrenuti odozgor: emocije, motivacija i religija. Tribine se održavaju u multimedijalnoj dvorani „Fr. Dominik Barač, OP“ dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu na Peščenici.

Tribine su redovito srijedom u 19.30 sati, a iznimno u srijedu 14. 02., zbog Pepelnice i početka korizme, prva će tribina započeti u 20.00 sati!

Korizmene tribine su dio sveučilišnog projekta Što pokreće čovjekovo ponašanje?, koji još uključuje četiri radionice Škole emocija i motivacije te međunarodnu znanstvenu konferenciju Emocije i motivacija – pokretala ponašanja, koja će se održati 7. ožujka 2024. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Više o kompetitivnom sveučilišnom, znanstvenom projektu vidi ovdje.

2024-02-12 Tribine Pokrenuti-odozgor