PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA - C

Adventska poruka slična je svake godine. Ta poruka govori: „Budni budite, bdijte jer Gospodin Isus Krist, koji će doći na kraju vremena, dolazi k vama neprestance. U svako doba molite.“

Kršćani tu poruku čuju svakog adventa i često je prime bez velika zanosa. Nema ta poruka snagu kakvu imaju naslovi iz dnevnoga tiska, udarne vijesti na radiju ili televiziji, na čitanim i utjecajnim portalima. Adventska poruka ne šokira, kao, na primjer, poruke o novim, strožim mjerama u situaciji pandemije! Adventska poruka ne izaziva proteste po ulicama, zbog nje se ne pišu prosvjedna pisma, peticije pa čak ni u pogledu ograničenja kretanja ili protiv covid-potvrda. Pa ipak adventska poruka je vrlo, vrlo važna. Toliko važna da se ponavlja baš svakog adventa. Toliko je samorazumljiva da smo je zaboravili kao što to činimo s mnogim važnim stvarima što čine dio našeg života. Tek promotrena izbližega adventska poruka otkriva snagu koju u sebi nosi.

U poplavi vijesti čega sve nema u ovoj situacija s novim mjerama, započinjemo vrijeme došašća, prvu adventsku nedjelju, započinjemo i sa zornicama, jutarnjim misama u 6 sati. Unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, advent je započeo, priprava za slavlje Božića započela je možda i više nego ikada prije. I ove godine nutarnja priprava za susret s Isusom odvija se u posebnim okolnostima pandemije. Zdravstvena je kriza, ali brojne su patnje i samoće. Ova situacija pokazuje i našu ranjivost i ograničenja našega društva.

Advent je posebno vrijeme koje se posvećuje brizi za druge, a kršćanske zajednice posvješćuju snagu vjere. Iako je situacija teška, prepoznatljiva je solidarnost, blizina, briga jednih za druge. I dok nosimo zaštitnu masku na licu, pogled biva još snažniji, pozorniji, brižniji. Baš kao što je Kristov pogled u evanđelju uvijek pogled nade, pogled koji hrabri, bodri, jača, diže, pogled koji pomaže da se iziđe iz zatvorenoga kruga, pogled koji vodi prema praštanju. Advent je vrijeme upravo takvog pogleda, Kristova pogleda, pogleda nade. Ovo razdoblje pandemije, sa svim posljedicama i štetama koje nosi sa sobom, istodobno je posebna prigoda za brigu o drugima. Nismo možda ni svjesni svega ono što u nemogućim uvjetima čini bolničko osoblje, medicinske sestre, liječnici, svi oni koji se stavljaju u službu drugih, posebice najranjivijih osoba. Toliko je gesta koji govore o Bogu koji je ljubav, gesta koje izriču bit evanđelja i aktualnost adventske poruke. Advent je započeo više nego ikada dosad, jer advent je u srcu, ne na ulici!

Fr. Anto Gavrić, OP