DOMA

Kako se DOMA „ušuljala“ u župu bl. Augustina Kažotića

Početci i dosadašnje djelovanje Dominikanske mladeži

Još i prije izgradnje naše župne crkve bl. Augustina Kažotića na Peščenici, malobrojni mladi, studenti i učenici, imali su naviku okupljanja u nevelikoj kapelici, preuređenoj obiteljskoj kućici u Ludinskoj ulici. Kapelica, koja je zadugo bila „župna crkva u malom“, zamijenjena je g. 2001. velikom, prostranom crkvom, kojom se danas župljani diče. S izgradnjom prvih zidova i prvih župnih prostorija počela je i nadogradnja duhovnog života župljana. Vjeronauk za osnovnoškolce, srednjoškolce, studente te zborska okupljanja od samog početka obogaćivala su župni život.

Pod vodstvom župnika fr. Tomislava Kraljevića te uz pripomoć ostale braće, vjeronauk za studentsku i radničku mladež (uz ponešto pridruženih srednjoškolaca) uspješno se odvijao svih tih godina. Sama DOMA, što je skraćeni naziv za Dominikansku mladež, nastala je u ljeto 2007., kada se malobrojna skupina studenata iz župe zaputila na hodočašće u Dubrovnik. Tamo su došli na ideju da svojoj vjeronaučnoj skupini nadjenu ime koje će ih obilježiti te biti lako pamtljivo – u nadi da će tako privući veći broj mladih. S obzirom na stalno susretanje i suživot s dominikancima koji vode župu na Peščenici, s obzirom na to da je nebeski zaštitnik župe slavni zagrebački biskup i prvi proglašeni hrvatski blaženik Augustin Kažotić također bio dominikanac, tako su mladi svoje ime odabrali poglavito u čast sv. Dominika, sveca španjolskoga podrijetla, koji je prije 800 godina utemeljio Red „braće propovjednika“, dominikanaca.

doma-01

Umjesto „klasičnog“ vjeronauka, četvrtak je otada postao rezerviran za okupljanja mladih DOME, a ubrzo je i srijeda postala dan obilježen okupljanjima mlađeg naraštaja DOME – srednjoškolaca. Poput brojne obitelji, članovi zajedno dijele i bolje i lošije trenutke u prostorijama vezanima uz župnu crkvu, jedinstvenu i jednu od najljepših u Zagrebu. Uz vjeronaučne susrete, kateheze i predavanja, gledanje odabranih filmova i rasprave, organizirale su se tu i humanitarne akcije, izleti, putovanja, proslave rođendana i drugih dana važnih za pojedine članove zajednice ili pak susreti uz posve neformalno „čavrljanje“… Sve te aktivnosti i danas ispunjavaju djelovanje DOME, a zapamćena na osobit način ostaje „Korizmena juha“, akcija kojom je DOMA u danima korizme na poseban način okupila župljane na skromnoj korizmenoj večeri, kao znaku i „podsjetniku“ na djela dobrote uz to razdoblje crkvene godine. Već nekoliko godina zaredom mladi DOME obogaćuju domove svojih župljana (pa i šire), rukom rađenim i maštovito osmišljenim adventskim vijencima. Novčane priloge koje pritom dobiju, iskoriste za pomoć potrebitima te kao poticaj u svojim hodočašćima.

doma-02

U tom smislu možda i najveći – a svakako najpamtljiviji – „pothvat“ DOME, uz veliku pomoć braće dominikanaca – bilo je 10-dnevno hodočašće „Putovima sv. Dominika“, organizirano godine 2008. Tako su mladi DOME, obišavši Dominikovo rodno mjesto Caleruege i druge lokacije od Španjolske pa sve do Bologne, u kojoj je grob sv. Dominika, još bolje upoznali „svoga sveca“, ali i jedni druge međusobno.

Duhovni rast uz pomoć molitve, zajedništva i prijateljstva nastavlja se i dalje, sada pod vodstvom novog župnika, fr. Marka Bijelića i to četvrtkom u 20.00 sati.

Dora Žic