Osnutak župe

Prošlo je već dugo vremena kako se osjetila potreba osnutka nove župe za područje Volovčice, Ferenščica i Peščenice. Napokon je to i ostvareno u subotu 22. rujna 2001. Samom činu proglašenja osnutka nove župe prethodilo je trodnevlje s bogatim programom. U srijedu 19. rujna u 18, 30 sati molila se zajednička krunica, a nakon nje je bila sveta misa koju je predvodio fr. Ljudevit Josip Jeđud. Slavlje je svojim pjevanjem uzveličao zbor župe Uznesenja BDM iz Remeta. U četvrtak 20. rujna bilo je od 18 do 19 sati klanjanje pred izloženim Presvetim. Nakon njega je uslijedila sveta misa koju je predvodio vlč. Mihael Đilas, a pjevao je mješoviti zbor župe Krista Kralja iz Trnja. Nakon sv. mise bio je koncert dječjeg zbora „Kikići“. Treći dan, u petak 21. rujna bilo je pokorničko bogoslužje i sv. ispovijed, a misu je predvodio fr. Ivan Iko Mateljan, župnik Kraljice sv. Krunice. Pjevao je mješoviti zbor iz te župe – „Bl. Augustin Kažotić“.

I zatim je došao i taj, veliki i toliko priželjkivani dan, 22. rujna 2001., kada je nadbiskup zagrebački Josip Bozanić na svečanom euharistijskom slavlju, koje je predvodio u još nedovršenoj crkvi, proglasio osnutak župe bl. Augustina Kažotića, koja je povjerena braći dominikancima Hrvatske dominikanske provincije sa župnikom fr. Tomislavom Kraljevićem na čelu. Uz zagrebačkog nadbiskupa Bozanića koncelebrirao je i mons. Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Odbora za kanonizaciju i štovanje bl. Augustina Kažotića te Odbora za obilježavanje „Kažotićeve godine“.

 

2012-12-11-povijest-18

Uz njih je bio i provincijal fr. Frano Prcela, prvi župnik nove župe fr. Tomislav Kraljević, njegovi suradnici fr. Marinko Zadro i fr. Zvonko Džankić, župnik župe Kraljice svete Krunice, kojoj je dosad ovo područje pripadalo, fr. Ivan Iko Mateljan, brojna braća dominikanci te svećenici iz susjednih župa. Nakon čitanja Dekreta, pozdravne riječi izrekao je provincijal fr. Frano Prcela:

„Preuzvišeni gospodine nadbiskupe zagrebački Josipe, dragi biskupe Vlado, draga braćo svećenici, drage sestre, dragi župljani župe prvog hrvatskog blaženika, dominikanca Augustina Kažotića, dragi vjernici!

Pred Božić prošle godine, kad ste skupa s nama slavili svečano euharistijsko slavlje blagoslivljajući radove na samostanu i u ovoj crkvi, Vi ste, preuzvišeni nadbiskupe, najavili našu zajedničku namjeru osnivanja nove župe u ovom dijelu hrvatske metropole. Prethodnim čitanjem Vašeg dekreta s tim je i formalno osnovana nova župa bl. Augustina Kažotića u Zagrebu. Hvala Vam za brigu i iskazano povjerenje nama dominikancima. Dragi nadbiskupe, dobrodošli u župnu zajednicu svoga prethodnika na zagrebačkoj biskupskoj odnosno nadbiskupskoj stolici, dominikanca bl. Augustina Kažotića.

Osnivanje nove župe nije samo puki novi ustroj župnih zajednica u manje, preglednije i za dušobrižništvo praktičnije pastoralne jedinice. Osnivanje ove župe vidimo kao novu kvalitetu zajedništva, vjerskog i građanskog. Ovo svetište i župa trebali bi biti i već jesu novi znak nade. Mjesto susreta, dom molitve i razgovora, vjerska obitelj solidarnosti, poticanja i promicanja kršćanskih (katoličkih, dakle sveopćih) vrijednosti.

Ovo je dakle dan nade…

Osjećam ugodnu dužnost reći hvala svoj subraći, koja su, doduše u skučenom prostoru kapelice u Ludinskoj ulici, velikodušno ugradila znatan dio svoga redovničkog i svećeničkog života. Bilo je to samozatajno i hrabro svjedočenje vjere i života, kako u ’crvenim’, tako i u ovim poratnim godinama. Dozvolite mi da posebno spomenem odsutnog fr. Matu Bošnjaka (koji je po novoj dužnosti premješten u naš samostan u Korčulu) i fr. Mirka Jagnjića. Dragi fr. Mato i dragi fr. Mirko – hvala vam za vaš nesebičan rad, kojega uspješnost pokazuje i ovo večeras brojno okupljeno vjerničko mnoštvo! Ujedno pozdravljam novog župnika fr. Tomislava Kraljevića, župne vikare-kapelane, fr. Marinka Zadru i fr. Zvonka Džankića. Nastavite podržavati i omogućavati svjetlo vjere ovog vjerničkog puka! Budite im odvažni suputnici i autentični dušobrižnici!

Ovaj čin ustanovljenja nove župe slavimo upravo u svečanoj Godini blaženika, koji će biti zaštitnik ove nove župe, dominikanca, zagrebačkog biskupa bl. Augustina Kažotića. ’Vaše svjetlo neka tako zasja pred ljudima da vide vaša djela ljubavi, te slave vašeg Oca nebeskog’ – to je bilo Kažotićevo geslo. Naš blaženik i župni zaštitnik bio je utemeljitelj katedralne škole, prosvjetitelj i teološki pisac, apostol mira, pobornik ljudskih prava i zaštitnik siromaha. To je samo dio cvjetova iz buketa Augustinova kreposna i dosljedna, sveta života. Prilikom blagoslova radova u prosincu 2000. na ovom jedinstvenom crkvenom zdanju u gradnji govorio sam kako je riječ o nedovršenoj arhitektonskoj simfoniji, poput Schubertove simfonije ’Nedovršena’.Da, c(C)rkva je uvijek gradilište – a ova je i u materijalnom smislu pravo gradilište, kao što je i kao župna zajednica danas na početku svoje nove duhovne gradnje. Stoga svima Vama župljanima, skupa sa svojim dušobrižnicima, želim uspješnu gradnju, kako duhovnu tako i materijalnu, kako župe, vjernika pojedinaca, obitelji, tako i ove nedovršene župne crkve. Kao znak zahvalnosti, oče nadbiskupe, za Vašu pastirsku brigu i Vaš dolazak, kako biste s nama podijelili radost današnjeg svečanog dana – jedan od najmlađih članova naše župe uručit će Vam cvijeće. To je ujedno simbol da vjernički vrt ove župe ima već nešto od Augustinovih kršćanskih, prethodno spomenutih cvjetova, Kristova svjetla… 

Dobro nam došli!“

            Zagrebački nadbiskup u svojoj je propovijedi, među ostalim, rekao kako župa okuplja veliku zajednicu, svi vjernici katolici pripadaju toj zajednici, ali da bi ona mogla rasti i napredovati, sastoji se od mnogih malih zajednica da bi tako vjernici mogli intenzivnije živjeti svoj kršćanski život. Napomenuo je nadalje kako se župa osniva u godini bl. Augustina Kažotića, sina hrvatskog naroda, zagrebačkog biskupa, hrvatskog dominikanca, koji je i danas u mnogim stvarima aktualan.

            Na kraju misnoga slavlja vjernicima su se obratili župnik župe Kraljice sv. Krunice fr. Ivan Iko Mateljan i župnik nove župe, župe bl. Augustina Kažotića, fr. Tomislav Kraljević.

(Izvor: Vjesnik Hrvatske dominikanske provincije, god. XXXVIII, prosinac 2001., br. 90, str. 17-19, Arhiva Informativne katoličke agencije (IKA): 23. 9. 2001., www.ika.hr)

Župa bl. Augustina Kažotića, DNI, Zagreb 2011., 103-107.