Ministranti

Služba:

Ministrant ima određeni zadatak u zajednici. On je službenik oltara i pripada onima koji se brinu oko pripremanja bogoslužja. Budući da je je služba Božja posebno slavlje, razumljivo je da ministranti u njemu sudjeluju obučeni u posebna odijela i smješteni u oltarni prostor, odmah uz svećenika. Ministrare (latinski) znači služiti. Ministranti pripomažu da bogoslužje bude ljepše.

Sakristija je mjesto gdje se službenici oltara pripravljaju za službu Božju. Po izlasku iz sakristije, ministranti idu ispred svećenika prema oltaru. Oni mogu nositi svijeće i kadionicu. Pred oltarom slijedi pozdrav. Ako se tebernakul nalazi u oltarskom prostoru, onda svi pokleknu, ako ne, onda se duboko nakolone pred oltarom ili pred križem. Za vrijeme službe Riječi oni stoje s jedne i druge strane svećenika, prate svećenika kad ide navjestiti evanđelje. U svečanijim prigodma to čine sa svijećama. Kod priprave darova oni donose na oltar kalež, hostije, vino i vodu. Kalež se stavlja na rub oltara, da bi svećenik kasnije u nj nalio vino i vodu.

Također oni obično prikupljaju milostinju. Ministranti, stojeći s jedne i druge strane oltara prate i pomažu svećnika. Njihovo držanje za vrijeme mise isto je kao i ostalih vjernika. Nakon slavlja prve pričesti i ti možeš posvema sudjelovati u euharistiji te na taj način izrasti u potpunog člana zajednice.

Pozivamo sve dosadašnje ministrante i drugu djecu, djevojčice i dječake, na susret ministranata naše župe. Susreti se održavaju subotom u 12.00 sati.