Zbor „Osvit“

Zbor "Osvit"

Zbor „Osvit“ nastao je tako što se nekoliko mladih župljana okupilo u proljeće 1998. pod voditeljskom palicom Sanje Variole, kako bi pjesmom uljepšali vazmeno bdijenje u kapelici bl. Augustina Kažotića na Volovčici. Svidjelo im se kako su to ’odradili’, pa su odlučili sastati se još koji put i naučiti još poneku pjesmu... Malo pomalo, zboru su se priključili još neki mladi, pa su dobili i ime – "Ovčice s Volovčice".

Preuzeli su pjevanje na dvjema nedjeljnim misama – u 10 i 11 sati. Subotom ujutro održavali su probe u podrumu kapelice. U tom podrumu rađale su se prekrasne ideje, a i poneka ljubav; pjevalo se, plesalo, smijalo... Taj je duh radosti očito bio zarazan za mlade u okolici jer je podrum uskoro postao premalen za sve koji su htjeli biti dijelom te vesele družine. Počela su i putovanja, koncerti, gostovanja u drugim župama, izleti... i ništa nije bilo teško ni nezamislivo.

S gradnjom crkve i stvaranjem župe počeli su i novi momenti u zboru. Prvo ime zamijenjeno je ozbiljnijim – "Osvit" –, koje je u upotrebi još i danas. Osim pjevanja, angažman je proširen i na snimanje filma "Božić na Peščenici", pa uprizorenja božićne predstave... Započele su i prve krize izazvane odlaženjem ’starih’ članova.

Dogodila se određena smjena generacija, mladi koji su još u prošlom tisućljeću gradili zbor, sada su odrasli ljudi, oženjeni, roditelji. U zborskim klupama sada sjede neki novi klinci, suočeni s novim izazovima i željni zajedničkog rada i druženja. Budući da u radu zbora sudjelujem od samih početaka, mogu reći da je svaka generacija i svaki sastav zbora imao "ono nešto" po čemu je bio poseban, no ova generacija koja se sada okuplja zasigurno je duhovno najjača.

Više nema podruma kapelice, više nema 40 mladih u smijehu i zabavi, ali ima jedno novo proljeće zbora koje polako, ali sigurno pupa. Bit će to prekrasan cvijet, posebno ako se još pokoji srednjoškolac ili student odazove na audiciju, i ako nas se župljani budu redovito spominjali u molitvama. Iz iskustva mogu reći da se u okrilju župe rađaju najkvalitetnija prijateljstva – i to je možda najljepši plod angažmana u župi.

Nakon divnih riječi nekoć voditeljice Maje Debeljak, dodajem kako zbor "Osvit" s mnogo novih-mladih lica, i pod dirigentskom palicom Sandre Gucić, voditeljice, redovito animira liturgijsko slavlje na misu u 11 sati. Probe se održavaju petkom u 20 sati.

 

web-osvit