Blagoslov radova

Na treću nedjelju došašća, 17. prosinca 2000., u zagrebačkoj župi Kraljice svete Krunice, koju opslužuju oci dominikanci, u naselju Volovčica, na križanju Vukovarske i Ivanićgradske ulice blagoslovljena je nova crkva, pastoralni centar i dominikanski samostan u izgradnji. U nazočnosti više tisuća vjernika, istaknutih političkih i drugih javnih djelatnika radove je blagoslovio i misno slavlje predvodio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, uz apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, nadbiskupa Guilija Einaudija, provincijala Hrvatske dominikanske provincije o. Franu Prcelu, mjesnog župnika o. Iku Mateljana, voditelja radova o. Marinka Zadru, te još dvadesetak svećenika iz okolnih župa i samostana.

 

2012-12-10-povijest-11

 

U prigodnoj propovijedi mons. Bozanić je istaknuo da nazočni vjernici, Hrvatska dominikanska provincija, nadbiskupija i cijela Crkva imaju razloga za radost, jer je napravljeno ono što je bilo potrebno u toj sredini… Iako nije dovršena, crkva ima sve što joj treba i u njoj se narod okupio jer je osjetio potrebu da ide onome tko naviješta Božju riječ. To je kuća u kojoj će se učiti, gdje će se služiti, moliti i dobivati nada za život. Kršćanin uvijek treba imati nadu i ne smije pasti u beznađe, pogotovo u ovo vrijeme došašća, kad treba srca ispuniti vedrinom, optimizmom i radošću. „Bog je naša snaga, naše svijetlo, naša budućnost“, rekao je mons. Bozanić i nastavio: „Potrebno je u ovo vrijeme buditi nadu koja ozdravljuje mnoge vizije za život. Potrebno je otvoriti oči i živjeti, jer nije sve crno i tmurno. Jedan od razloga za radost jest i ova nova crkva, mjesto u kojem se rađa radost, gdje se čovjekov duh diže prema visinama.

Kršćanin ne smije gubiti nadu, nego uvijek mora biti optimist.“ Završavajući propovijed, nadbiskup Bozanić je rekao: „Na početku iduće godine želimo ovdje osnovati novu župu bl. Augustina Kažotića. Tako ćemo imati još jednu župu više u ovom dijelu grada Zagreba. Ujedno ćemo otvoriti i Kažotićevu godinu, jer želimo proslaviti 300 godina njegova proglašenja blaženim. Ovdje želimo otvoriti svetište bl. Augustina Kažotića, a vi budite oni koji će širiti pobožnost prema bl. Augustinu Kažotiću, našem zaštitniku i biskupu zagrebačkom.“ Čestitku za dosadašnju izgradnju crkve i samostana nazočnim vjernicima, posebno članovima Hrvatske dominikanske provincije, uputio je apostolski nuncij mons. Giulio Einaudi. Pozdravljajući nazočne, provincijal o. Prcela između ostaloga je rekao: „Štoviše, potrebno nam je ovdje biti ne samo iz pastoralnih razloga, nego i iz karitativne potrebe. Jer beskućniku treba pomoći. Desetak tisuća vjernika, župljana bez crkve, to je beskućnik koji današnjim slavljem dobiva svoj šator, svoju crkvu. U svekoliko podijeljenom hrvatskom društvu ovaj crkveni prostor dobiva za zaštitnika upravo svjedoka vjere, koji je kao dijete hrvatskoga juga, rodom iz Trogira, aktivno radio kao zagrebački biskup na hrvatskom sjeveru, te time postao svehrvatskim blaženikom, mostom naših podijeljenosti, kako u ono vrijeme, nadam se tako i danas.“

Voditelj izgradnje velebnog i jedinstvenog arhitektonskog zdanja, koje će svojim dovršetkom biti pravi ures istočnog dijela grada Zagreba, o. Zadro ukratko je nazočnima predstavio tijek izgradnje, od pribavljanja dozvole do današnjeg dana. Tako je 1998. dobivena građevna dozvola prema projektu prof. dr. Borisa Magaša. Glavni izvođač radova bilo je poduzeće „Tehnika d.d.“ [i „ZM – Inženjering“ u kasnijoj fazi radova, napomena urednika monografije]. Sredstva za izgradnju osigurala je Hrvatska dominikanska provincija i župljani Kraljice svete Krunice, a pomogli su i vojnici koji su radili na iskopima. Kako su prikupljena sredstva već potrošena, o. Zadro zamolio je za daljnju pomoć.

 

2012-12-10-povijest-12

 

Ovaj članak prenesen je iz Glasa koncila od 24. prosinca 2000, u kojem se nalazi pod naslovom ZAGREB – VOLOVČICA, Uskoro nova župa s monumentalnom crkvom, autora V. Čuture, već objavljen u Vjesniku Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije, god. XXXVII., prosinac 2000. br. 86, str. 38.