60. obljetnica svećeništva Dietharda Zilsa

2022-9-4- D.ZilsU nedjelju 4. rujna 2022. u dominikanskoj samostanskoj i župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici proslavili smo 60. obljetnicu svećeništva njemačkoga dominikanca Dietharda Zilsa. Možda pomalo neobično i neuobičajeno. Pater Diethard Zils je na misi propovijedao na hrvatskom jeziku. U propovijedima je vrlo ’angažiran’, ’socijalno osjetljiv’, sklon kritici onoga što u društvu, u politici i mentalitetima nije dobro. A na završetku propovijedi istaknuo je da ono što je jest i što je postao duguje puno i Hrvatima.

Njemački dominikanac Diethard Zils vezao se uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, koje desetljećima redovito posjećuje. Još kao student filozofije i teologije naučio je hrvatski jezik, i sva narječja. Piše pjesme i na hrvatskom, i prevodi sa hrvatskoga. Prije 25 godina napisao je: „Otkrio sam laganom brzinom široku dušu ovog podneblja, sve očaje, jade i nade hrvatskog naroda, noseći sve to u svojem srcu. A čega je srce puno, o tom usta kipte. Vrativši se u rodnu Njemačku bio sam u stanju prenijeti sve to na prijatelje, suradnike, čitatelje i slušatelje, tako da je Hrvatska postala bliska onima kojima je prije bila daleka. Mislim da je i to jedan oblik pomirenja – učiniti bliskim i ljubljenim ono što je prije bilo bezimeno i daleko od srca.“

Opširnije: 60. obljetnica svećeništva Dietharda Zilsa

Fr. Anto Gavrić na međunarodnom kongresu srednjovjekovne filozofije u Parizu

2022-22-8 A. Gavric-ParisOd 22. do 26. kolovoza 2022. u Parizu, u centru izvrsnosti u kampusu Condorcet, održan je redoviti XV. Međunarodni kongres Međunarodnoga društva srednjovjekovne filozofije (Société internationale de philosophie médiévale, SIEPM).

Prior samostana bl. Augustina Kažotića fr. Anto Gavrić, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i član SIEPM-a, održao je izlaganje pod naslovom „Radicalisation de l'anthropologie aristotélicienne – l'anthropologie politique de Rémi de Florence“, prikazavši primjer radikalizacije aristotelovske antropologije u političkoj antropologiji poznatoga talijanskog dominikanca Remigija Firentinskog (Remigio dei Girolami, + 1319.), učenika sv. Tome Akvinskog i učitelja Dantea Alighierija.

Glavna tema kongresa bila je „Radikalna misao u srednjem vijeku“, s raspravama, studijama i prilozima o inovacijama, razlikama, promjenama paradigme ili učvršćivanju tradicija u različitim razdobljima i različitim jezičnim kontekstima (latinski, arapski, hebrejski, grčki ili pučki jezici).

Opširnije:Fr. Anto Gavrić na međunarodnom kongresu srednjovjekovne filozofije u Parizu

Hodočašće u Lourdes

2022-7-20Za Lourdes smo se odlučili spontano. Sve silne aviokompanije koje ljeti lete do Splita, par sati razmišljanja i imali smo kartu Split-Bordeaux. Let je bio ugodan, oko dva i pol sata. Susret s Bordeauxom blago rečeno: šokantan.

Mi, Hrvati još od komunizma „Zapadnu Europu“ obično doživljavamo kao nešto napredno, bogato, moderno. Barem moja generacija. Ali daleko je to i od bogate i od uređene sredine. Skromno bih primijetila da je zlatno doba „Zapadne Europe“ trajno završilo…

No vratimo se mi na Lourdes. Prebaciti se od Bordeauxa do Lourdesa, više je nego jednostavno. Francuzi imaju TGV. Za dva i pol sata smo bili na cilju.

Opširnije:Hodočašće u Lourdes

Mlada misa fr. Marina Golubovića

Fr. Marin Golubović, član samostana bl. Augustina Kažotića, slavio je mladu misu u nedjelju 26. lipnja 2022. u svojoj rodnoj župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Uz njega su u koncelebraciji bili provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama fra Petar Cvekan, braća dominikanci i drugi svećenici. Propovijedao je vlč. Ivan Marković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije.

2022-06-26-Mlada-misa-Marin-Golubovic

Opširnije:Mlada misa fr. Marina Golubovića

Fr. Marin Golubović zaređen za svećenika

2022-5-28 - Fr. Marin GolubovićZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je 28. svibnja pod euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svetog pape Ivana XXIII. u Zagrebu zaredio 19 novih svećenika od kojih su dvojica članovi Hrvatske dominikanske provincije: fr. Marin Golubović i fr. Mario Ilija Udovičić.

U svojoj homiliji kardinal Bozanić je rekao: "Isus promatra dubinu našega srca, koje želi osloboditi, ozdraviti, posvetiti. Svetost dolazi od Boga koji je jedini svet i koji nas prvi ljubi. Čovjekova svetost nije odsutnost grijeha. Tko bi tada mogao postići svetost? Svetost se postiže, u svetosti se napreduje, prihvaćanjem Krista - i to sada. To vječno sada traje u Bogu. Ono se neprestano događa između Boga i čovjeka po Isusu Kristu u Duhu Svetom. Tu su smješteni kršćanski pozivi, a posebno poziv u ministerijalno svećeništvo."

Opširnije:Fr. Marin Golubović zaređen za svećenika

Pjesme o Bl. Djevici Mariji od renesanse do danas

U subotu, 14. 5. mješoviti pjevački zbor Condura Croatica iz Zadra održao je koncert pjesama o Bl. Djevici Mariji od renesanse do danas. Koncert je organiziran pod pokroviteljstvo Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport, u znak zahvale dominikancima za sve što su kroz povijest darovali Zadru, napose prvo hrvatsko sveučilište osnovano 1396.

2022-5-14-Condura-koncert

Opširnije:Pjesme o Bl. Djevici Mariji od renesanse do danas

Predstavljena knjiga „Sveti Dominik u Hrvata“

U utorak 10. svibnja 2022., u dvorani "Fr. Dominik Barač, OP", Dominikanskoga samostana bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici svečano je predstavljena knjiga, svojevrsna antologija, „Sveti Dominik u Hrvata“, koju su u povodu 800. godišnjice smrti svetoga Dominika i 800. obljetnice dolaska dominikanaca u hrvatske krajeve uredili Anto Gavrić i Božidar Petrač, u suizdanju Nakladničke kuće Alfa i Dominikanske naklade Istina.

O knjizi su govorili: dominikanski provincijal, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu fr. Slavko Slišković, likovni kritičar Stanko Špoljarić te urednici knjige Anto Gavrić i Božidar Petrač. Ulomke iz antologije kazivao je poznati hrvatski glumac Dragan Despot, a himne sv. Dominiku i bl. Djevici Mariji pjevala je sopranistica Aleksandra Ćorluka (HNK).

2022-10-5 - promocija

Opširnije:Predstavljena knjiga „Sveti Dominik u Hrvata“

Kip bl. Augustina Kažotića nastavlja svoj put po našoj župi

2022-425 -Kip bl. Augustina po obiteljimaNa prošlogodišnji blagdan zaštitnika naše župe, 3. kolovoza 2021., započela je dvogodišnja priprema za veliki jubilej koji ćemo proslaviti sljedeće godine. Tada se, naime, navršava 700. godišnjica smrti našeg Blaženika. Dominikansko laičko bratstvo bl. Augustina Kažotića, koje djeluje u našoj župi, na taj je poticaj osmislilo jedinstveni pothvat kako bi se cijela župa, a i šire, još bolje upoznala i povezala s našim velikim hrvatskim sinom, koji je još uvijek premalo poznat i u našoj župi i u našem narodu.

Nabavljen je kip visine 57 cm, s pločicom i natpisom 1323.-2023., koji je na svečanoj misi blagoslovio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Kip je već sutradan krenuo na svoje dvogodišnje putovanje. Po 9 dana boravi u jednoj obitelji koja tih dana moli devetnicu našem Blaženiku, svakodnevnu molitvu za njegovo proglašenje svetim, te ostale molitve po izboru. Uz kip je i knjiga dojmova u koju obitelji upisuju svoje dojmove uz „druženje“ s blaženim Augustinom.

Opširnije:Kip bl. Augustina Kažotića nastavlja svoj put po našoj župi

Nastavak blagdanske šetnje „Uskrs u ozračju tambure“

2022-4-18 - Kazotici

Nakon dvogodišnje stanke, uzrokovane pandemijom, na uskrsni ponedjeljak 18. travnja 2022. u dominikanskoj samostanskoj i župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici nastavljena je tradicija koncerata uskrsnih pjesama „Uskrs u ozračju tambure“.

Opširnije:Nastavak blagdanske šetnje „Uskrs u ozračju tambure“

Dvije nove knjige u izdanju Dominikanske naklade Istina

Na svetkovinu Blagovijesti, 25. ožujka 2022., i ujedno na zaštitnicu i Dan Hrvatske dominikanske provincije, nakon euharistijskog slavlja u samostanskoj i župnoj crkvi blaženog Augustina Kažotića na zagrečakoj Peščenici, u  dvorani „Fr. Dominik Barač - dominikanca, mučenik“ uslijedilo je predstavljanje dviju novih knjiga dominikanaca Mirka Vlka, vikara u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Hamburgu i Alojza Ćubelića, profesora filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

2022-03-26-m-v-a-c-naslovna

Alojz Ćubelić je predstavio knjigu Mirka Vlka "Complexio oppositorum, Politička teologija 20. stoljeća: Carl Schmitt i Johann Baptist Metz", a fra Anto Barišića, kapucin i profesor  na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, predstavio je knjigu Alojza Ćubelića "Filozofsko-teološki ogledi".

Opširnije:Dvije nove knjige u izdanju Dominikanske naklade Istina