Posveta crkve

U nedjelju 25. rujna 2011., u Zagrebu je posvećena crkva bl. Augustina Kažotića i novi oltar crkve. Josip Bozanić, kardinal, zagrebački nadbiskup i metropolit, je predvodio obred posvećenja i euharistiju. Uz vjernički puk, redovnike, redovnice i dijecezanske svećenike, događaju su prisustvovali fr. Bruno Cadore, učitelj Reda propovjednika, Domenico Cornacchia, biskup Lucere-Troie, mons. Ciro Fanelli, župnik katedrale u kojoj je grob bl. Augustina Kažotića, mons. Xavier Rambaud, biskupski vikar Pariške nadbiskupije, fra Ivan Paponja, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara, provincijali hrvatskih karmelićana, franjevaca konventualaca i male braće, izaslanik provincijala Družbe Isusove te fr. Anto Gavrić, provincijal hrvatskih dominikanaca.

posveta-01

Središnji događaj posvete crkve je bila posveta oltara. Nakon posvetne molitve uslijedili su obredi pomazanja, kađenja, pokrivanja i rasvjete oltara. Riječ je o vidljivim znakovima božjeg djelovanja što ga Gospodin čini po Crkvi kad se slave božanska otajstva, osobito Sveta misa. Nakon obreda posvećenja kardinal Bozanić je predvodio Euharistiju.

U propovijedi je istaknuo važnost posvete oltara koji je posvećen Bogu i na kojemu se prinosi euharistijska žrtva. Ovdje se okuplja Crkva kao zajednica vjernika koje nema bez Isusa Krista koji je Sin Božji. Kardinal je postavio pitanje tko su pravi vjernici i tako je potaknuo okupljene da ispitaju svoju vjernost Isusu Kristu. Samo onaj koji vrši Njegovu volju ima pravo zvati se Njegovim učenikom. Čovjek koji je bez zadrške nasljedovao Isusa Krista bio je bl. Augustin Kažotić, zagrebački i lucerski biskup koji je, prema kardinalovim riječima, ljude poučavao Kristovom nauku, ali se također djelatno brinuo i za siromašne.

posveta-02

 

Pred kraj Svete mise riječi zahvale uputio je fr. Anto Gavrić. Na početku i na kraju mise zahvalio se dragome Bogu, prvo na darovima kojima je obogatio ovu župnu zajednicu, a zatim posebno na daru bl. Augustina Kažotića. Provincijal je izrazio želju da se o blaženiku više govori te da bude uzdignut na oltar kao svetac, pri čemu je istaknuo da je imao izražen osjećaj za pravdu, bio je odvažan i postojan u istini te vjeran Crkvi i hrvatskome narodu.

Riječi zahvale upućene su svima koji su sudjelovali u uspostavljanju i izgradnji župe bl. Augustina Kažotića – vjernicima, zagrebačkom nadbiskup koji je iskazao povjerenje dominikancima kad im je dao da vode novu župu, učitelju Reda propovjednika koji je došao ohrabriti braću u njihovom daljnjem apostolskom radu, lucerskom biskupu koji sudjeluje u procesu kanonizacije bl. Augustina Kažotića, katedralnom župniku mons. Fanelliju iz čije crkve dolaze moći blaženika, a koje su pohranjene u novom oltaru, arhitektu crkve bl. Augustina Kažotića Borisu Magašu, voditelju radova na crkvi fr. Marinku Zadru te provincijalima na redovničkom zajedništvu.

posveta-03