"Djelo"

"Djelo" (Djelo Bezgrješne od Providnosti)

Često se čuje pitanje: Zašto molitvene, laičke zajednice u župi? Da bi bili živa Crkva Kristova, da bi svoju vjeru bolje upoznali, živjeli je svakodnevno, radosno i svjesno – mi smo Kristovi. U tome nam pomaže svećenik, duhovnik zajednice. Mi laici, vjernici iznosimo svoje razmišljanje o Svetom pismu, a svećenik nas nadopunjuje svojim teološkim znanjem i poslanjem pastirske službe. Zajednica “Djelo” u našoj župi bl. Augustina Kažotića u Zagrebu je od 2005. god.

Otvorena je za svakoga. Pozivamo vas, dragi župljani i vas koji želite iako niste iz naše župe:: mladi i stariji, obitelji i djeca. Karizma zajednice je: Oživjeti duh Nazaretske obitelji u našim obiteljima. Pouzdanje u Božju providnost, kao što je Marija svoj život povjerila Božjoj providnosti, to činimo i mi. Ona je naša zaštitnica, naš uzor. Držeći se za njenu ruku želimo slijediti Isusa. Sveti Josip uzor je očevima, spreman uvijek slijediti Božji glas, brinuti i štititi Isusa i Mariju.

On je zaštitnik naše zajednice i svake obitelji. Mi laici želimo biti produžena ruka svećenicima u pastoralu ljubavi – posjet bolesnicima, osamljenima, potrebitima i u služenju oltaru. To je kako naš Statut kaže – budite uz moj narod. Želimo osobnu izgradnju, duhovno rasti, više upoznati Krista, oduševit se za njega i svjedočiti svojim životom Njegovu prisutnost u svijetu. Isus, Svećenik, Oltar i Žrtva – euharistija je centar naše duhovnosti, to je Vrelo Ljubavi gdje crpimo snagu u želji da budemo potpuno Njegovi, a On naš. Duh Sveti je Poglavar “Djela”.

Ako nosimo u sebi Boga, njegov mir, znat ćemo ga darivati i drugima. Budimo nositelji nade i oslonac jedni drugima koliko je to u našoj moći. Bog je onaj koji će nas voditi i ispuniti, On će nas učiniti svojim apostolima, a sve što činimo neka bude Njemu za ljubav. Da bi bili živa Crkva, da bi ovaj pastoral ljubavi zaživio i u našoj župi blaženog Augustina Kažotića, potrebni su nam ljudi koji su spremni učiniti nešto više za sebe, za svoj duhovni rast, a tada će se ta dobrota razliti i na druge, na one koje je toliko ljubio Isus, a i naš bl. Augustin Kažotić. Zajednicu je osnovala misionarka sestra Belen Mikulić ( moja rođena sestra) Hrvatica, koja živi i djeluje u Argentini.

Rad “Djela” u Hrvatskoj dozvolio je pomoćni biskup mons. dr. Valentin Pozaić 2005. godine, kada je sestra Belen posjetila svoju domovinu Hrvatsku. Zajednica ima statut i odobrena je od Duhovnog Stola zagrebačke nadbiskupije 22.4.2013.godine.

Naš prvi duhovnik je mr. pater Tomislav Kraljević, a laik “Djela” za Hrvatsku zadužena je Janja Mikulić. Naš sadašnji duhovnik je p. Marinko Zadro. Važno nam je i potrebno duhovno vodstvo, što uz naše dominikance imamo.

Zahvalni smo Bogu i njima. Susreti zajednice “Djelo” dva puta su mjesečno: druga subota i zadnji utorak u mjesecu s početkom u 19 sati sveta misa, a nakon toga susret u dvorani ispod samostana. Dođite, budimo nova duhovna snaga u našoj lijepo, živoj župi na Pešćenici u Zagrebu. .

U ime "Djela" – Janja Mikulić