Zbor "Sv. Dominik"

***

Pjesmom i molitvom slaviti Gospodina na svetoj misi – radost je i veselje za svakog vjernika. Potaknuti tom mišlju, tridesetak entuzijasta i zaljubljenika u pjesmu započelo je prije desetak godina intenzivne pjevačke probe u prostorima kapelice bl. Augustina Kažotića u Ludinskoj ulici. Bilo je korizmeno vrijeme i valjalo je pripraviti svečano misno slavlje za prvi Uskrs u novoizgrađenoj crkvi.

Glazbeno oblikovanje liturgije i poticanje drugih vjernika na pjevanje temeljna je djelatnost ovog mješovitog zbora, koji poslije dobiva ime po svetom Dominiku, utemeljitelju i zaštitniku Reda. Zbor uveličava misno slavlje nedjeljom u 9 sati. Repertoar pjesama jest raznolik, od gregorijanskih korala do djela hrvatskih skladatelja, no najviše se njeguje pučka, tradicionalna pjesma. Osim što sudjeluje u nedjeljnom misnom slavlju, zbor animira i Križni put u korizmenom vremenu, pjeva na zornicama te animira i svibanjske pobožnosti. Već tradicionalno, na svaki Božić i Uskrs zbog posjećuje Dom za starije osobe u Donjim Sveticama te pjeva na misi.

Ostvareno je i nekoliko zapaženih nastupa:

1. Božićni koncert u matičnoj župi gdje su kao gosti župnog zbora "Dominik" sudjelovali i Dječji zbor iz župe bl. Augustina Kažotića te mješoviti zbor župe Muke Isusove iz Vukomerca.

2. Gostovanje zbora "Dominik" u župi Vukomerec te u župi Krista Kralja u Trnju, gdje je pjevao na misi u sklopu trodnevlja kao priprave za blagdan.

3. Nastup u kazalištu "Vidra", kao gosti Udruge slijepih i slabovidnih osoba.

4. Misno slavlje na misi u Celju, Slovenija.

Službu orguljaša i voditelja zbora obavlja gospođa Sanja Vuzem, profesorica teorijskih glazbenih predmeta, na čiju je inicijativu, uz suradnju gospođe Andrijane Lenard i snažnu potporu svećenika, zbor i osnovan. Svoj osobit doprinos – kako pjevanjem, tako i povremenim sviranjem – dao je član zbora Josip Matošević. Probe zbora održavaju se utorkom u 20 sati i nedjeljom pola sata prije mise.

 

Dominik-01