2. nedjelja po Božiću - C

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet.

2022-1-2 - sveta tri kralja

Čovjek prolazi kroz život uglavnom nesvjestan onih „malih" stvari koje su stalno uz njega. Dvije noge, dvije ruke, zrak, svjetlo. Međutim, u trenutcima kada čovjek ostane bez tih „malih" stvari vidi koliko su one zapravo velike. Dok diše, čovjek ne razmišlja o zraku kojega udiše, ali čim ostane bez daha na par trenutaka sve ostalo pada u drugi plan.

Isto je i sa svjetlom, kada nestane struje – odmah tražimo nešto čime bismo osvijetlili prostoriju u kojoj se nalazimo, jer čovjek bez svjetla ne može vidjeti ništa osim crnila i tame. Čak i kada zatvori svoje oči i razmišlja, ili dok u krevetu spava, čovjek u mislima vrti one stvari koje je spoznao dok su bile osvijetljene. U ovome božićnom vremenu, po treći put čujemo ovo evanđelje – da je Isus Krist svjetlo. Mi kršćani smo privilegirani, jer mi nismo narod koji hoda u tmini, već promatramo ovaj svijet obasjani Kristovim svjetlom. Ne promatramo svijet samo Sunčevim svjetlom, oko kojega je naš planet ovih dana završio svoju putanju, već mi svijet promatramo Kristovim svjetlom. Zbog toga mi kršćani vidimo stvari koje drugi ne vide – jer nemaju toga svjetla. Dok će neki u bolesniku vidjeti jadnog čovjeka koji ne može ostvariti svoje snove – mi kršćani ćemo vidjeti Krista raspetoga koji je potreban naše blizine i našega milosrđa. Dok će neki u trudnici vidjeti nepotreban trošak i narušavanje njezinoga komfora – mi kršćani vidjet ćemo koliko je Bog blagoslovio obitelj u kojoj će se dijete roditi. Dok će neki u tami smrti voljene osobe vidjeti kraj i napuštenost – mi kršćani u umiranju vidimo vječni život koji nam je Isus došao dati.

Međutim, koliko god svjetlo bilo jako, ako čovjek ne otvori svoje oči, to svjetlo do njega neće doprijeti. Zato, mi kršćani, otvorimo oči u ovome božićnome vremenu i istinski progledajmo, jer je Svjetlo istinsko došlo na svijet.

Fr. Reginald Biklić, OP