7. NEDJELJA KROZ GODINU - C

2022 02 19 - papa Ivan Pavao II. i Ali AgcaProteklih je nedjelja Isus govorio o našem odnosu prema ovozemaljskim dobrima. Danas nam govori o odnosu prema braći ljudima. Riječ je o našem Nebeskom Ocu koji je Bog milosrđa, Bog oprosnik.

I. čitanje: Samuel govori o plemenitom Davidu, koji nije htio ubiti svog ljutog neprijatelja Šaula. Našao ga je na spavanju, ali ga pušta živjeti jer je Šaul bio Božji pomazanik, zakoniti kralj. Može se iz Davidova ponašanja zaključiti nešto što za njegovo vrijeme nije uopće bilo naravno, a to je da ne trebamo neprijatelje mrziti. David slijedi primjer Boga Jahvea, milosrdnog oprosnika.

 

Je li naravno ljubiti neprijatelja? NIJE! Ali čovjek nije samo naravno biće. Ne zaustavlja se na razini naravi. Ako bi to učinio, odustao bi od razvoja, od vlastita smisla. On je stvoren kao zadatak koji treba izvršiti. Po svojoj naravi teži u nadnarav, mora nadići samoga sebe. Upravo zato mora priznati Isusov nauk o ljubavi prema neprijateljima i onda kad mu je to jedva ostvarivo, kad još nije uzrastao do tog stupnja čovječnosti. "Vama koji slušate velim: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju" (Lk 6, 27s). Težak govor, težak za shvaćanje, prihvaćanje i nasljedovanje. Isus se jasno suprotstavlja načelu osvete i naplate, dobro za dobro, zlo za zlo.

Tko su naši neprijatelji? Zapovijed ljubavi: "Ljubi Gospodina..." nema granica, obuhvaća sve ljude, uključivši i neprijatelje, kojih očigledno ima među bližnjima. Ima ih među kršćanima, u kršćanskim obiteljima. "To su oni koji misle samo na sebe, samo na svoje interese, samo na svoje uspjehe. To se osobito iskazuje kad se radi o obiteljskom nasljedstvu. To su zatim moji susjedi kojima bih se najradije maknuo s puta, jer s njima ne mogu progovoriti razumnu riječ. To su oni koji me ogovaraju, o meni zlo govore, zavide mi na mojim uspjesima. To su oni koji me ismijavaju, izruguju moje osobine, i tako dalje. Da, takvih ima nerijetko u našoj najužoj sredini. Na njih misli Isus kad nam poručuje: "Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima!" Ljubiti onoga koji me mrzi, koji je prema meni zločest, koji je na moj račun postigao ono što je želio postići, koji se kroz noć pretvorio u bogataša (sjetimo se tajkuna iz vremena Domovinskog rata!), ljubiti onoga koji je pred našim očima ubijao, masakrirao djecu našu, koji je na tisuće naših sinova odveo u ropstvo (oni su sada pod rubrikom nestalih, a najvjerojatnije su u crnoj zemlji, za grobove im ne znamo!) - teška je to zadaća u našoj svakodnevnici.

Kad sv. Pavao piše Rimljanima, kršćani u Rimu bivaju zatvarani, progonjeni i ubijani zbog svoje vjere u Isusa Krista kao Sina Božjega, on poziva svoje Rimljane: "Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite!" (Rim 12, 14) Tvrd je to govor i teška zadaća. "Ljubite, dobro činite!" Zlo za zlo, dobro za dobro ili milo za drago. Isus je protiv takve računice. "Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje." Ljubite i neprijatelje. Trebamo se odreći osvete, biti velikodušni, postupati bez računice i bez koristoljublja. Onaj tko ljubi svoje neprijatelje, taj se ne poziva stalno na neko svoje pravo. On zna oprostiti umjesto osvetiti se. Isus takve naziva milosrdnima i proglašava ih blaženima.

KRAJ: Ne smijemo zaboraviti da ljubav prema neprijateljima ne isključuje molitvu Pravednomu Bogu, da kao pravedni sudac progovori, da nijedno dobro djelo ne bi ostalo nenagrađeno, a nijedno zlo djelo nekažnjeno. Pravdu treba zadovoljiti!

Fr. Vjekoslav Lasić, OP

 

Na slici: Sveti Ivan Pavao II. i Ali Agca koji ga je pokušao ubiti 13. svibnja 1981.