Četvrta korizmena nedjelja - C

2022-3-27 - milosrdni otacKako opisati prispodobu današnjeg evanđelja? Je li ona prispodoba o raskajanom sinu, milosrdnom ocu ili pak o ražalošćenom sinu? Isus ju je izrekao u jednom šarolikom društvu, s jedne strane bili su carinici i drugi grešnici, s druge strane su ga slušali farizeji i mrmljali. Stoga je ova prispodoba upućena svima, kako ljudima koji su ga tada slušali, tako i nama koji danas slušamo Božju riječ.

Prava istina ove parabole jest da ona zahvaća čitavoga čovjeka, u različitim trenutcima čovjekova života. Koliko smo puta mi sami bili poput prvoga sina, prosipajući blago našeg kršćanskog dostojanstva čineći različite grijehe, prodajući zlato za blato kako bismo utažili niske strasti u nama? A opet, koliko smo i sami bili potrebni Božjeg i ljudskog milosrđa kada smo „došli k sebi"? Bili smo spremni učiniti sve kako bismo zadovoljili pravdu i primili kaznu, ali smo zauzvrat dobili milosrđe. Ili smo pak bili poput milosrdnog oca, da su nam drugi učinili nepravdu, da smo mi nosili posljedice tuđega grijeha, da su naši bližnji iznevjerili naše povjerenje, a ipak, mi smo u ljubavi trpili. Ljubavi koja boli i krvari, upirući pogled u daljine u koje su otišli naši bližnji. Nemalo puta se dogodilo da smo se možda i umorili čekajući naše bližnje da se vrate, pa smo otišli svojim poslom, svak na svoju stranu.

Međutim, milosrdni otac je bio onaj koji je čekao, nije se umarao od ljubavi te je na prvi pogled svoga ljubljenog sina potrčao i zagrlio ga, iskazao mu svoju blizinu. Na kraju, evanđelje nam donosi i ražalošćenog sina, koji se ne veseli povratku bližnjega, već plače nad manjkom ljubavi koju je on sam primao, ali je na nju otupio, ostao ravnodušan.

Koliko li se samo puta nama događa da ljubav koju nam naši bližnji iskazuju uopće ne prepoznajemo? Mali trenutci svakodnevice, poziv zabrinute majke, briga zabrinutog oca, zar to nisu najbliskiji izrazi ljubavi, koje mi okarakteriziramo kao nepotrebna dosađivanja su u biti izrazi ljubavi i blizine. Čovjekov život je itekako složena stvarnost, ali u ovome svijetu poslani smo biti misionari Božjeg milosrđa koje je jednostavno, koje ljubi do kraja.

Fr. Reginald Biklić, OP