Peta korizmena nedjelja - Povjerenje i praštanje

2022-04-03 - PraštanjeVjera je aktivno iščekivanje, hod prema naprijed. Nažalost, vjeru često definiramo s obzirom na prošlost i na samu tradiciju. Promjene u Crkvi ponekad se doživljavaju kao napadi na vjeru jer zadiru u prošlost našega djetinjstva ili naših običaja.

No Bog Biblije, o kojemu govore prorok Izaija i apostol Pavao, mijenja perspektivu: „Ne spominjite se onog što se zbilo, nit mislite na ono što je prošlo.“ Vjera je doista vjera u Boga, samo ako ulazi u život koji priprema budućnost koju je Bog obećao u Isusu Kristu.

Bog daje život i nadu srcima koja se nalaze u najvećem očaju, beznađu i dubokom besmislu. Vjernici su pozvani u tom i takvom svijetu graditi oaze nade i smisla, otkrivajući Izvor žive vode, koji natapa i daje da izraste zelenilo te da procvjeta u pustinjama našega života i našega svijeta. Taj izvor je nepresušni izvor ljubavi u Bogu. Vjernici su pozvani crpsti na tom izvoru, izvoru čistog milosrđa. Milosrđe koje nas oslobađa od svega što nas zatvara u nas same, milosrđe koje otvara put u pustinji i pustoši, otvara prema novoj budućnosti.

Evanđelje govori kako Isus daje i otvara budućnost, suočen s konkretnom stvarnošću žene koja je optužena za teški grijeh. Isus vjeruje u njezinu budućnost. Isus joj oprašta. Otvara pred njom put novoga života.

Praštanje je čin koji kida lance mržnje, osvete i nasilja, čin koji otvara nova i nenadana obzorja onima koji su u spirali nasilja i beznađa. Oprost nije ni zaborav ni ravnodušnost prema prošlosti. Praštanje se stavlja nasuprot životu koji se još može razviti i oslobađa u drugome ono čemu se još nada. Vjeruje da drugi može promijeniti svoj život. Praštanje je dar novoga života.

Teško je oprostiti. Onaj tko prašta, zalaže cijeli svoj život. Tko prašta, daruje. Praštanje ima svoju cijenu. To pokazuje i prizor iz Evanđelja. Farizeji i pismoznanci postavljaju Isusu zamku. Ako Isus oprosti ženi, onda radi protiv zakona te stoga zaslužuje smrt. Isusovi protivnici traže samo kako bi ga optužili. Opraštajući grijeh ženi, oslobađajući je od  njezina grijeha i smrti koju su joj namijenili njezini tužitelji, Isus preuzima na sebe rizik da bude kamenovan umjesto žene grešnice. Cijena Isusova praštanja je njegov život. Opraštajući, prihvaća na sebe kaznu koja je bila namijenjena ženi.

Rječita je gesta koju čini Isus kad dovode ženu koju optužuju za grijeh. Isus se saginje i počinje pisati po zemlji, kao da želi pokazati da ima nešto važnije negoli slušati njihove optužbe. Ta je poruka aktualna i danas, tj. ne uživati i ne hraniti se lažnim vijestima, optuživanjima, osuđivanjima, klevetama, ogovaranjima i tračevima. Nego nastojati stvarati oaze nade i smisla, pomagati drugima da pronađu put nade prema budućnosti koja ima smisla.

Fr. Anto Gavrić, OP