Cvjetnica - Nedjelja Muke Gospodinove

2022 4 10 - CvjetnicaIsusov dolazak u Jeruzalem bio je popraćen s nekoliko elemenata čija je simbolika veoma snažna. Prvi i najočitiji znak je mnoštvo koje je slijedilo Isusa i mahalo mu grančicama masline i palme. Često se može čuti da je to mnoštvo bilo isto mnoštvo koje je vikalo „Raspni ga!“, međutim to nije tako.

Mnoštvo koje je slijedilo Isusa slijedilo ga je zbog znakova koje je on činio na putu do Jeruzalema. Naime, velik dio Židova onoga vremena dolazio je u Jeruzalem kako bi u Hramu proslavili najsvetiji židovski blagdan, Pashu, u spomen na izlazak iz egipatskog ropstva. Stoga je to mnoštvo, koje je živjelo izvan Jeruzalema ili čak izvan Izraela, bilo ono koje ga je slijedilo, jer su u njemu prepoznali Mesiju, onoga koji liječi srca slomljena, vid vraća slijepima, a nijemima govor.

Za razliku od onoga mnoštva s periferije, oni koji su bili u centru Jeruzalema, tražili su način da ga ubiju. Koliko puta se nama dogodilo da neka druga osoba postane moćnija ili važnija od nas ili da velik dio ljudi staje uz osobu koja nama nije draga? U takvim situacijama, čovjek često krene farizejskim putem, krene napadati nevinoga, blatiti ga i tražiti koju mu jamu iskopati. U čovjeku se sve uzbudi i potiče ga na ratovanje protiv svoga bližnjega, a to nije Isusov put. Isusov put je put onoga koji jaše na magarcu i donosi mir.

Magarac je životinja koja nije prikladna za ratovanje, već je on domaća životinja koja je potrebna i korisna u vrijeme mira. Stoga Isus ulazi u Jeruzalem ne kao ratnik već kao mironosac, kao onaj koji pomiruje Boga i čovjeka. Maslinove grane su također simbol mira, još od vremena Noe i saveza kojeg je Bog sklopio s njime. Ipak, nisu se samo maslinove grančice mahale, već i palmine. Simbolika palminih grana je drugačija, budući da palma ne daje jestiv plod već samo bobice koje čovjeku nisu korisne, osim ako ih se zgnječi i istisne ulje iz njih, a to nagovješćuje događaj velikoga petka. Isus se predao da ga grijeh prignječi na drvetu križa da bismo mi bili oslobođeni robovanja grijehu.

Današnje razmatranje nema zaključka, nego je samo uvertira Velikom tjednu koji je pred nama, a koji ne završava Isusovom smrću nego njegovim slavnim uskrsnućem!

Fr. Reginald Biklić, OP