Druga uskrsna nedjelja - C

2022-04-24 -Toma i IsusDanašnje evanđelje nam pred oči i srce stavlja dvije veoma važne teme: ljudski strah i Božje milosrđe. Navikli smo se na izraz da je biti vjernik lagano i da je vjernicima sve lakše u životu, međutim je li to baš tako?

Istina, može nas ne biti briga za Boga pa ćemo tradicijski obaviti sve što treba, međutim u tome nema živog odnosa sa živim Bogom, a to prava vjera zahtijeva. Da bi se do te i takve vjere došlo, potrebno je puno stvari, a jedna od njih je i spoznaja koliko je vjera strašna. Čovjek koji želi biti istinski vjernik, shvatit će da je upravo to – samo čovjek. Da nije svemoguć poput Boga, da nije bezgrešan poput anđela, već da je slab, ograničen i nemoćan čovjek. A ta je spoznaja itekako zastrašujuća kada nas dodirne u dubinama našega srca. Nije lagano biti slab, nije lagano biti prestrašen! Međutim, potrebno je da bi se rodila prava vjera. Upravo među takve učenike, one koji su ga izdali, zatajili, pobjegli, pozaspali – upravo njima takvima dolazi Isus, staje u sredinu i govori im „Mir vama!“ Isus ne mijenja njihovu prošlost, niti čini da je itko od njih zaboravio što su činili, već im svojom blizinom i milosrđem pokazuje koliko ih ljubi. Tako čovjek u svojoj slabosti, nemoći i ograničenosti upoznaje Božju jakost, svemoć i neograničenost.

 

Naposljetku, osim što prvo svojim učenicima iskazuje milosrđe, šalje ih iskazivati milosrđe i drugima: „Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.“ Ima li veće ljubavi Božje negoli u opraštanju grijeha? Čovjek koji dođe na ispovijed, izmučen svojim grijesima, prestrašen svojom prošlošću, izgrizen starim ranama, pa preko svećenika iskusi Božje milosrđe, Boga koji mu govori „Mir vama!“, Boga koji kaže „otpušteni su ti grijesi“, zar ima što ljepše? Čovjek koji iskusi Božje milosrđe nema potrebu poput Tome stavljati svoje prste u mjesto čavala, već će slaviti Boga i njegovo milosrđe.

Bože, kako si velik u milosrđu svome, aleluja!

Fr. Reginald Biklić, OP