Sedma uskrsna nedjelja - C

2022-5-29 BernaNakon Isusova uzašašća u nebo, apostoli se vraćaju u Jeruzalem, odlaze u gornju sobu gdje se slavila Posljednja večera, zajedno s drugim učenicima i Marijom, majkom Isusovom, jednodušno i postojano mole. Isus im je naredio da ne napuštaju Jeruzalema dok se ne obuku u Silu odozgor, dok ne prime Duha Svetoga (Lk 24, 49). Isus obećava Tješitelja, Branitelja, Duha Svetoga. Iako Isus nije više s njima na isti način kao prije, ali ostaje s njima i s nama preko sile Duha Svetoga. I što apostoli i učenici čine između Uzašašća i Duhova? Mole!

Učenici se povlače u molitvu i iščekivanje Duha Svetoga, ostaju u molitvi i osami. Žarka i postojana molitva pripravit će srca i duše njihove za silazak i dolazak Duha Svetoga.

Zar i mi ne bismo, danomice, trebali pripravljati duše i srce molitvom za Silu odozgor, za Duha Svetoga? Zar i mi ne bismo trebali neprestano u tišini srca, u molitvi iščekivati Silu odozgor? Ili smo možda prezauzeti svim i svačim da nemamo vremena niti za molitvu?


Zar nije smiješno kako nam izgleda dug jedan sat u molitvi, a kako nam kratko izgleda taj sat vremena kad gledamo TV?

Zar nije smiješno kako nekad ne pronalazimo prave riječi i misli za molitvu, ali kad pričamo o drugim ljudima (tračamo) onda nemamo takvih poteškoća?
Zar nije smiješno kako nam se čini teško uzeti Bibliju i pročitati jedno poglavlje, a tako (o)lako čitamo novinske portale?
Zar nije smiješno kako vjerujemo novinama i medijima, a toliko pitanja postavljamo na ono što uči Sveto pismo ili Crkva?
Zar nije smiješno kako nam nekoliko desetaka kuna izgleda puno kad ih dajemo u karitativne svrhe, a tako malo kad idemo u trgovinu ili shoping?
Zar nije smiješno kako teško nalazimo slobodnog vremena za volontiranje i pomoć drugima, a za razna druženja i hobije lako nađemo vremena?
Zar nije smiješno kako malo i premalo vremena provodimo u molitvi?
Smiješno, zar ne? Ali, na žalost, uglavnom, istinito.

vlč. Ivica Mršo