Četrnaesta nedjelja koz godinu - C

2022-7-3 - 14 KGEvanđelisti nas izvješćuju da je Isusa povremeno okruživalo silno mnoštvo. Pa ipak, među tim mnoštvom ne nađe se dovoljno radnika. Ovaj deficit na radnoj listi Kraljevstva nebeskoga ne nadoknađuje se javnim oglasom i pozivom u najam bilo kojoj osobi, nego molitvom radnika upućenoj Ocu nebeskom da On sam potraži radnike i pošalje ih u žetvu.

Istovremeno, onima koji su upogonjeni u rad Isus ukazuje na žurnost djelovanja. Njihova svrha nije u druženju ili provedenom vremenu skupa, svrha im je činiti ono što je Isus činio: naviještati Radosnu vijest, liječiti bolesne i oslobađati opsjednute. Širenje Božjeg kraljevstva na zemlji moguće je jedino odricanjem od zemaljskih dobara. Svojim učenicima-radnicima Isus oduzima kesu, torbu, obuću, a Matej zapisuje da im je oduzeo i štap. Kraljevstvo Božje ne širi se istim načinom kao zemaljsko, stoga ni sredstva ne mogu biti ista.

Osloniti se na štap i kesu, u prenesenom smislu, znači osloniti se na političke i ekonomske moći društva. Takav oslonac ne pogoduje izgradnji povjerenja u Boga koji proviđa. Postoji šala koja kaže da su redovnici prestali vjerovati u Božju providnost od trenutka kada su uveli službu ekonoma. Oslonac na štap, koji je slika povezanosti s političkim elitama, pogubna je stvarnost u kojoj je Crkva uvijek gubila dio svojega identiteta i vjere. Političke elite su službenici zemaljskog kraljevstva, a ono će biti u opreci, kao što kaže sv. Augustin, s Kraljevstvom nebeskim do konca svijeta. Ni kesa (pouzdanje u ekonomske elite), ni štap (pouzdanje u političke elite) nisu odabrana sredstva za širenje Radosne vijesti.

Bog, koji za sebe kaže da je ljubomoran Bog, traži od čovjeka cjelovitost predanja i povjerenja. Za uzvrat i On daje sve čovjeku, i svoju Krv i svoje Tijelo. Komu ćemo povjeriti svoje pouzdanje? Odgovor je jasan. Oslobodi nas, Isuse, od navezanosti na svaku ovozemaljsku sigurnost ako nas od Tebe odvaja i čini nepogodnima postati tvojim sljedbenicima.

Fr. Dominik Kristijan Gerbic, OP