28. nedjelja kroz godinu - C

  „Eto mu u susret 10 gubavaca.“

2022 - 10 -9 - 28 KG-C-deset gubavacaDanašnje evanđelje nam donosi veoma zanimljiv susret Boga i čovjeka. Kažemo čovjeka, jer smo svi mi prvotno ljudi, a tek zatim Samarijanci, Galilejci, Hrvati, liječnici, svećenici, profesori, prodavači… Židovi i Samarijanci su se međusobno prezirali, napadali jedni druge i proklinjali se među sobom.

Međutim, i jedni i drugi su svoje bolesnike odbacili, svoje gubavce su poslali u selo da ih se riješe, odnosno da odžive svoje dane u bolesti, ostavljeni od svoje obitelji, ostavljeni od svojih bližnjih, budući da im se bilo zabranjeno približavati. Ali, unatoč svojoj bolesti, ti odbačeni gubavci koji su si međusobno bili neprijatelji, ipak imaju zdraviji pogled. Vide da je ispred njih čovjek, od jednake krvi i mesa, jednake bolesti i prolaznosti, jednakog dostojanstva kojeg mu je Bog dao. Uostalom, te ljude koje je svatko odbacio, Bog ne odbacuje, već ide k njima u susret. Bog ne gleda tko je tko, on sve jednako ljubi, ali na različite načine.

 

Stoga nam današnje evanđelje budi nekoliko pitanja. Na koji način promatramo svoga bližnjega? Promatramo li ga bolesnim očima ovoga svijeta, po narodnosti, boji kože, vjeri, društvenom statusu i ugledu, ili ga promatramo onako kako nas Bog sve promatra, kao stvorene na njegovu sliku i priliku, kao one koje on ljubi i za koje daje svoj život? Ako u našim ograničenostima promatramo druge kroz takve svjetovne oči, nastojimo li i mi, poput Isusa, krenuti k njima u susret, upoznati ih i progledati zdravim, kršćanskim očima? Nemojmo čekati da nas kakva nevolja stisne da bismo ovo spoznali, nego se već sada odlučimo za kršćanski pogled na čovjeka, pogled koji ljubi i koji je milosrdan.

Fr. Reginald Biklić, OP