30. nedjelja kroz godinu - C

2022-10-23 - 30 KG Isti hram, ista vjera, obuhvaća i carinika i farizeja u današnjoj prispodobi.

Što god on bio, farizej nije lažac. On je doista drugačiji od drugih ljudi, čak i od ljudi koji dijele njegovu vjeru. Uvjet je postiti jedan dan u godini, Dan pomirenja, ali ovaj farizej posti dva dana u tjednu. Zahtjev je davanje desetine na određene izvore prihoda, ali ovaj farizej daje desetinu svog cjelokupnog prihoda.

Sigurno je da je zahvalnost bliska srcu prave religije. Ali razmislite o tome što uzrokuje farizejevu zahvalnost: ne to što mu Božja milost omogućuje da čini ono što čini, već to što ga njegovo pobožno ponašanje čini drugačijim od drugih ljudi, odvaja ga od njih. Dakle, farizej nije lažac, i zahvalan je, ali ga molitva ipak guši. Četiri puta u njegovoj kratkoj molitvi pojavljuje se riječ „ja“ i čini se da je izgovorena s izrazom samočestitanja. Iako je njegova molitva upućena Bogu, čak i Bog na kraju ostane odsječen, držan vani. Bog nema što učiniti; farizej ima sve u rukama. U onome što je predstavljeno kao molitva, ovaj farizej zvuči kao da razgovara sam sa sobom. Odsutna je svaka čežnja za Bogom, bilo kakva glad za svetim, bilo kakav tračak ljubavi. Farizej je krajnje jadan, netko tko se prije ili kasnije otkrije kao dosadnjaković. Žalite Boga koji mora slušati takve molitve!

 

Nasuprot farizeju, Isus predstavlja carinika, ali ne romantizirajmo ovu figuru. Farizej je vjerski heroj, ali tvrda srca. Poreznik je moralna, duhovna, pa i domoljubna katastrofa, ali ide u dobrom smjeru, ima nade za njega. Srce mu se nije potpuno zaledilo. Zuri u svoje cipele; ne usuđuje se nikoga pogledati u oči, a još manje podići glavu u zahvalnoj molitvi. Sklopljenom šakom udara se po prsima više puta. Ovo nije obična ritualna gesta; to je preljev snažnih emocija od nekoga tko vidi svoj iznimno ružan život onakvim kakav jest. Njegova molitva je vapaj, kratak ali prodoran: „Bože, milostiv budi meni grešniku!“

Srce mu je svinjac, klaonica, ali ovim riječima širom otvara vrata i moli Boga da uđe. On je osoba radikalno nezadovoljna sobom i očajnički moli za milost. Gdje je farizejeva molitva usmjerena na sebe, molitva carinika je usmjerena na Boga.

Dug je put pred ovim carinikom, ali — hvala Bogu! — pokazao je da ide u pravom smjeru. Tamo gdje farizej gradi svoju tvrdu ljušturu, nešto razbija tvrdu ljusku grijeha ovog carinika i odvlači ga u svjetlo Božjeg milosrđa. A budući da je okupan u Božjem suosjećanju, postoji dobra šansa da će na druge ljude gledati sa suosjećanjem.

Fr. Marin Golubović, OP

autorica slike: Bernadette Lopez, alias Berna