Susret koji mijenja - 31. nedjelja kroz godinu - C

2022-10-30 31-K-CIsus koristi svaku prigodu za susret. Pa tako i vidjevši Zakeja koji se bio popeo na smokvu. Zakej je bio malen rastom, ali i malen u svakom smislu riječi. Bio je sakupljač poreza, suradnik rimskog okupatora. Uzimao je novac od svojih sunarodnjaka i davao strancima. Za to je bio dobro plaćen. Bio je bogat, kaže Evanđelje. Evanđelje ne govori da je Zakej bio potaknut duhovnom žeđi dkad je ošao vidjeti gdje Isus prolazi, nije ni težio za ozdravljenjem od neke bolesti kao brojne osobe koje je Isus susretao na svom putu. Vjerojatno je Zakej došao iz puke znatiželje. A ipak njegov će se život promijeniti. U stvari, nije Zakej došao vidjeti Isusa, nego Isus dolazi susresti Zakeja. Svaki trenutak, svaka prigoda može biti pogodnom za susret s Isusom.

Svatko se može poistovjetiti sa Zakejom, usvojiti put koji je prošao. I mi smo, kao i Zakej, bogati smo svojim darovima, sposobnostima, talentima, moći i vlašću koju imamo, dobrima koja posjedujemo. Kao i Zakej, i mi možemo biti suradnici sustava, moćnika, banaka ili vlasti koja se protivi evanđeoskim vrijednostima koje Isus naviješta.

 

Zakej je priča o tisućama muškaraca i žena koji su susreli Isusa. Jesmo li spremni mijenjati svoj život, svoj pogled, svoje riječi, svoja djela, svoj način djelovanja kao što je Zakej učinio? Ili i dalje ostajemo u masi i gledamo drugima u leđa, i slijedimo ono što nam drugi govore. Što nam pomaže da se izdignemo iznad mase, i da stvaramo svoje poglede? Što nam pomaže da iziđemo iz svojih briga, poteškoća, problema? Što nam pomaže da se popnemo na više kako bismo vidjeli Isusa?

Evanđelje poziva na promjenu i obraćenje pogleda. Evanđelje poziva na put komunikacije i put odgovornosti: jasno iznositi svoja stajališta i upozoravati na odgovornost. Evanđelje poziva i na put ponovnog uključivanja i na put opraštanja. Evanđelje poziva da slijedimo put praštanja, da budemo spremni prihvatiti drugu osobu koju susrećemo na putu.

Nakon susreta s Isusom, Zakej izjavljuje da želi promijeniti svoj život i popraviti zlo koje je učinio, te vratiti puno više onima koji ma nepravedno uzeo i oteo. Svaki istinski susret s Isusom, tj. susret u dubini srca završava promjenom. Nakon susreta s Isusom, život ne može ostati isti, bilo tijekom velikog obraćenja kao kod Zakeja ili u našim svakodnevnim susretima s Isusom, koji nas potiču da očistimo svoje srce i pogled od sebičnosti, oholosti i ravnodušnosti te da svakoga dana malo više rastemo u ljubavi.

Fr. Anto Gavrić, OP