Nedjelja Krista Kralja

2022-11--20 - Krist KraljZavršava još jedna crkvena, liturgijska godina, i već sljedeće nedjelje počinje Došašće. Na kraju jedne crkve godine, i prije početka nove, Crkva slavi Krista Kralja, brižnog slugu koji se stavlja u službu slabih, obespravljenih, malenih. Krist vodi u kraljevstvo istine i života, svetosti i milosti, pravde, ljubavi i mira.

U molitvi Očenaša molimo i zazivamo „Dođi kraljevstvo tvoje!“ A molitveni zaziv „Dođi kraljevstvo tvoje!“ ističe da je to Kraljevstvo Oca, a ne nekog Boga silnika koji gazi i uništava. To je kraljevstvo istine i života, svetosti i milosti, pravde, ljubavi i mira. Na početku svojeg propovijedanja Isus ističe kako je to Kraljevstvo Božje blizu ljudima. I poziva da najprije traže to kraljevstvo, a sve drugo bit će nadodano (Mt 6, 33). Kad kršćani mole molitvu Očenaša pokazuju da su primili Isusovu poruku te kako su zauzeti za kraljevstvo Božje jer mole da ono bude vidljivo i prepoznatljivo posvuda u svijetu. Kraljevstvo ljubavi Božje nije nekakav drugi svijet, nego ovaj svijet obnovljen u Isusu Kristu. Stoga kršćani ne smiju tražiti kako pobjeći od ovoga svijeta, nego kako da ga preobraze te da u ovom svijetu zrače ljubav, istina, pravda i mir.

 

U poniznoj i predanoj molitvi molimo s dobrim razbojnikom s križa: „Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.“ Sjeti se ovoga našega svijeta; sjeti se progonjenih kršćana. Sjeti se očajnih, bolesnih, slabih i osamljenih, obespravljenih, prezrenih, siromašnih, odbačenih, prognanih i izbjeglih, žrtava rata i nasilja, sjeti se onih koji žive bez nade i ljubavi. Ti si Kralj svemira. Želiš sve ljude okupiti u svome kraljevstvu. Čvrsto se nadamo da ćeš i nama jednoga dana reći: „Danas ćeš biti sa mnom u raju.“

Fr. Anto Gavrić, OP