Prva korizmena nedjelja - Post bratske ljubavi

2023-2-26Pitanje posta

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu započeli smo korizmeno vrijeme. Crkva nas poziva  da ovo milosno vrijeme iskoristimo za služenje Bogu služeći braći ljudima koje svakodnevno susrećemo. Božja riječ koju slušamo u evanđelju ove prve korizmene nedjelje pomaže nam da pronađemo odgovor na neka važna pitanja.

Prvo pitanje je pitanje posta. Kako postimo? Koji je post Bogu drag? Odgovora nam prorok Izaija u svom 58. poglavlju. On kaže da Jahve voli da kidamo okove nepravedne, razvezujemo spone jarmene, puštamo na slobodu potlačene, slomimo sve jarmove, podijelimo kruh svoj s gladnima, da uvedemo pod krov svoj beskućnike, da se ne krijemo od onog koji je naše krvi… Takav post voli Jahve. Takvim postom postio je Isus Krist. Prošao je zemljom čineći dobro. Ozdravljao je bolesne. Plakao je nad svojim Jeruzalemom: „Jeruzaleme, Jeruzaleme, koliko puta htjedoh skupiti tvoju djecu kao što kvočka skuplja svoje piliće pod krila, ali vi ne htjedoste“ (Mt 23,37).

 

Sveti Pavao naš uzor

Sjetimo se i sv. Pavla kojega srce boli za svojim sunarodnjacima zato što nisu prihvatili Mesiju. Upitajmo se danas, boli li i nas naše srce, što mnoga naša hrvatska braća i sestre još uvijek nisu u krilu Crkve? Postimo li i mi onim postom o kojemu govori prorok Izaija? Riječ je o postu bratske ljubavi, o kojemu će biti riječ na zadnjem sudu kada budemo polagali račun o svemu što smo učinili u svom životu. Ne zaboravimo Isusove riječi: „Dođite blagoslovljeni oca mojega i uđite u kraljevstvo,… Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.“

Proplačimo nad svojim grijesima

Na poseban način Crkva nas poziva da se u ovo milosno, korizmeno vrijeme obnovimo i pomirimo s Bogom u jednoj temeljitoj ispovijedi, sakramentu pomirenja. Svatko od nas treba po primjeru apostola Petra "gorko proplakati" nad svojim grijesima. A griješimo uvijek kad zloupotrijebimo slobodu kojom nas je Bog obdario. Svaki grijeh je negacija slobode. Sada se nameće pitanje, je li moguće pobijediti Sotonu, oca laži, koji je u pozadini svakoga zla? Da, moguće je ako slijedimo primjer Isusa Krista. I njega je Sotona kušao. U napadu Sotone one se obratio svomu Ocu. Došao je na svijet vršiti njegovu volju i Otac ga je uslišao pa je mogao reći Sotoni: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Bogu svom se klanjaj i njemu jedinome služi." Isus Krist je put. Pođimo za njim i budimo sigurni da ćemo i mi u svim okršajima sa Sotonom izići kao pobjednici. S Kristom, Božjim Sinom, možemo učiniti sve, a bez njega ništa.

Fr. Vjekoslav Lasić, OP