Druga korizmena nedjelja - Živjeti u nadi

2023-3-5 - PreobraženjeIsusa treba slušati

Što znači biti kršćanin? Današnja čitanja daju odgovor. Biti kršćanin znači živjeti u nadi. Isus se s trojicom svojih učenika povlači na brdo u osamu. Čovjek je određen za visine. "Za let si dušo stvorena" - pjeva pjesnik. Duša mora pustiti svoja krila, mora se prema svom cilju usredotočiti. Samo se s visine vidi daleko. Nebeski Otac na visini, na brdu, otkriva tajnu svoga ljubljenoga Sina jer "zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postaše bijele kao svjetlost" (Mt 17,2), a "glas iz oblaka" potvrđuje da se iza slaboga ljudskoga tijela krije slava jedinorođenog Sina Božjega. Neposredno pred izvještaj o preobraženju Matej je stavio Isusov poziv učenicima da uzmu svoj križ i pođu za njim (Mt 16,24-28). "Glas iz oblaka" želi razjasniti Petru – i nama svima danas – da je Isus Sin kojega trebamo slušati i onda (upravo onda), kada prihvaća nasilnu smrt kao sastavni dio svoga poslanja. Današnje misno slavlje izvrsno sažima smisao preobraženja u okviru korizmene liturgije: "Krist je učenicima svoju smrt navijestio i na svetoj gori otkrio svoju slavu te im svjedočanstvom Zakona i Proroka učvrstio vjeru da se po muci i smrti stiže k slavi uskrsnuća."

Abraham se nada

Jedino čovjek koji se nada može prekinuti sa svojom prošlošću i izložiti se neizvjesnosti. Abraham živi od nade u ostvarenje Božjih obećanja. On ide iz svoje zemlje, iz doma očinskoga, u neizvjesnost. Zbog njegove nade Gospodin će ga učiniti ocem mnogih naroda. Vjerovati u evanđelje znači izložiti opasnosti sadašnji život s nadom u uskrsnuće i besmrtnost s Kristom. Pavao piše Timoteju: "Zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje."

Utvrditi uskrsnu nadu

Evanđelje o preobraženju jača našu nadu. Cilj evanđelja je utvrditi uskrsnu nadu u onima, koji svakodnevno proživljavaju Isusovu i svoju patnju. Isus pokazuje Petru, Jakovu i Ivanu samoga sebe u stanju (slavi) uskrsnuća. Isus želi apostolima i preko njih svim budućim vjernicima opravdati nadu. Ono, čemu su stari proroci, ovdje predstavljeni Mojsijem i Ilijom, vjerovali i čemu su se nadali, ono što će svi apostoli na čelu s Petrom i sva buduća Crkva vođena apostolskim nasljednicima vjerovati i u nadi živjeti, ovdje se na brdu preobraženja našlo pred njihovim očima – postalo je stvarnost. Preobraženjem je udaren temelj za nadu Crkve. Papa Leon komentirajući današnje evanđelje piše: "Prvenstveno se pri tom preobražaju radilo o tome da iz srdaca učenika bude otklonjena sablazan križa, kako ne bi poniznost voljno prihvaćene muke  uznemirila vjeru onih kojim bi objavljena uzvišenost skrivenog dostojanstva."

Preobraženje je "proboj onostranosti u ovaj svijet"

Jedan hrvatski poznavalac Biblije piše: "Isusovo preobraženje samo je časovit prosjaj Kristova božanstva, proboj onostranosti u ovaj svijet." Petar je mislio da je već došao konačan čas Budućnosti. Tako bi rado tu, na gori preobraženja, zauvijek ostao. No treba sići s gore preobraženja i zlopatiti se zajedno s Isusom. Uskrsnuće je naviješteno ali istom nakon muke i smrti!
Nama, danas okupljenima na ovoj svetoj misi, poručuje nebeski Otac: "Ovo je Sin moj! Ljubljeni moj! Njega slušajte!" Upitajmo se: Slušamo li ljubljenog Sina Očeva i to posebno u trenutku kada ide u smrt? Ne zaboravimo, da se jedino "po muci i smrti stiže k slavi uskrsnuća".

Fr. Vjekoslav Lasić, OP