Vrijeme za očovječenje - 3. nedjelja kroz godinu

 

2024-01-21-evandjeljeOdakle god dopre zraka čovječnosti, ona budi radost u onome koji želi biti još čovječniji. Živimo u nesavršenom svijetu i unatoč tome odgađamo radikalnije zaokrete koji bi u nama izvršili promjene. Odgađamo, umjesto da odgovorimo na poziv Duha za unutarnju osobnu preobrazbu koja bi vodila prema čovječnijoj i sretnijoj budućnosti.

Iz Evanđelja po Marku (Mk 1, 14 – 20)
Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!« I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: »Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!« oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim. Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

Početak novoga pokreta

Uhićenjem i utamničenjem Ivana Krstitelja, po nalogu kralja Heroda, nastao je početak Isusova javnoga djelovanja.
Isus je započeo s proglasom: "Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujete evanđelju!" Isus je znao da će njegovo vrijeme za novi pokret biti ograničeno. Njegova ponuda neće biti po volji nositeljima vlasti, jer njima nije ni na kraj pameti da se i na zemlji počne ostvarivati kraljevstvo Božje. Isus je odlučio raskinuti sa zatečenim nečo¬vještvom. Zasnovao je pokret kojeg su dotadašnji pravednici i proroci samo slutili, priželjkivali i donekle naviještali. Isus je bio svjestan kako će ga njegov pokret buđenja i življenja prave čovječnosti koštati osobnoga života, jer će ga sprečavati i silom gušiti svi koji u njemu budu vidjeli svoju propast. Znao je da će ga izraelski, grčki i rimski onodobni društveni sustavi, radi vlastitoga opstanka, suzbijati svim raspoloživim sredstvima. Isus je nepokolebljivo odlučio da njegov pokret bude zasnovan na nenasilnom, širokogrudnom, zapravo na ljudsko-božanskom čovjekoljublju. Za takav pokret trebali su mu aktivisti, koji će biti otvoreni za promjene, koji će pokretom biti oduševljeni, koji će ga nastaviti i proširiti do na kraj zemlje. Takve je odmah započeo okupljati govoreći im kako će zajedno s njime "loviti" ljude da bi postali još čovječniji i bogolikiji.

Fr. Ivo Martinić, OP

(Pražnica, 1939. - Zagreb, 2014.)