Osnovne informacije o našem Župnom caritasu

caritasOSNIVANJE

Caritas Župe bl. Augustina Kažotića osnovan je odlukom Nadbiskupskog duhovnog stola u prosincu 2015. godine. Već na prvi poziv župnika Marka Bijelića za volontiranje u Caritasu odazvalo se 13 osoba. Tijekom prošlih godina taj broj se povećavao i danas brojimo više od 20 volontera svih dobnih skupina i raznih profesija od profesora, odgajateljica u vrtiću, medicinskih sestara, poduzetnika, ekonomista i drugih. Mi želimo u našoj župnoj zajednici kroz djelovanje Caritasa istinski živjeti Isusove riječi :

 

„Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge." (Iv 13, 34-36).

CILJEVI DJELOVANJA CARITASA:
• Osnažiti i poticati solidarnost unutar župne zajednice

• Pomaganjem osobama u potrebi svjedočiti djelotvornu kršćansku ljubav ali istovremeno i sami duhovno rasti

• Kod mladih poticati radost darivanja i služenja potrebnima u duhu Kristove ljubavi

• Kroz sudjelovanje u Caritasovim akcijama uključiti što veći broj osoba u život župne zajednice

ORGANIZACIJA RADA

Rad s korisnicima organiziran je kroz subotnja dežurstva od 17-19h kada se primaju novi te dijeli pomoć postojećim korisnicima. Planiranje posebnih aktivnosti koje provodi Caritas odvija se kroz:
• rad Odbora koji broj šest članova i sastaje se dva puta mjesečno
• mjesečni sastanak svih volontera koji se održava drugi četvrtak u mjesecu iza večernje svete mise.

IZVOR SREDSTAVA I AKTIVNOSTI

Sredstva za rad prikupljaju se različitim aktivnostima koje se provode tijekom cijele godine a to su :

Zimnica- volonteri Caritasa kroz zajedničko druženje izrađuju zimnicu koju onda, obično u listopadu mjesecu, poklanjaju svojim donatorima

Čaj i kolačići- tijekom adventa volonteri Caritasa zajedno s mladima iz Župe poslije svake mise pripremaju čaj, kavu, kakao, kuhano vino te zajedno s kolačima koje su pripremile naše župljanke nude sadašnjim i budućim donatorima. Uvijek je to prilika za druženje gdje u opuštenoj atmosferi predstavimo rad našeg Caritasa te također od župljana dobijemo poticaje za nove aktivnosti te skupljamo donacije potrebne za rad Caritasa.

Prodaja maslinovih grančica- Akcija Hrvatskog Caritasa kojoj se mi pridružujemo

Prodaja lampaša – Akcija Hrvatskog Caritasa kojoj se mi pridružujemo

Korizmena juha- u petak prije Cvjetnice pripremamo zajednički objed- korizmenu juhu za sve naše župljane tijekom koje se prikupljaju dobrovoljni prilozi za rad Caritasa

Konzum- Tijekom nekoliko subota u korizmi u prostorima Super Konzuma skupljamo donacije u hrani i higijenskim potrepštinama za naše korisnike.

Pet za jedan- Pet obitelj odvaja svaki mjesec 100,00 kn za jednu obitelj koja je u potrebi

OBLICI POMOĆI

Pomoć od župnog Caritas mogu zatražiti svi naših župljani koji se zbog privremenih ili stalnih zdravstvenih problema, starosti , nezaposlenosti i drugih razloga nalaze u teškim životnim prilikama i potrebna im je pomoć. Nije sramota zatražiti pomoć jer je upravo jedan od zadataka župne zajednice pomagati i voditi skrb o onim članovima koji se nalaze u nevolji . Osim pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama moguće je dobiti pomoć u vidu medicinskih pomagala, ogrijeva, pomoći u plaćanju režije, školskog pribora za djecu i ostalog. Posebno smo ponosni na rad naših mladih volontera koji održavaju instrukcije i pomoć u učenju za djecu, organiziraju dječje rođendanske proslave, odlaske u zoološki vrt i slično.

KONTAKT:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
mob: 097 6709 791
subotom od 17-19h u prvoj dvorani

ŽIRO RAČUN ZA UPLATU DONACIJA:

IBAN: HR4523400091510765010

CARITAS U BROJKAMA

Broj volontera: 23
Broj korisnika: 240
Godišnji broj volonterskih sati: 700
Podijeljena pomoć u kg( na godišnjoj razini):3.046
Broj osoba/obitelji donatora akcije „ Pet za jedan": 22

I ZA KRAJ:

NE OKLIJEVAJTE, PRIDRUŽITE NAM SE!