„Narodil nam se“

80568172 1282841928573368 2434265920093290496 o

U subotu, 28. prosinca, s početkom u 20 sati, Kulturno umjetničko društvo „PREPOROD" iz Dugog Sela (Folklorni ansambl, tamburaški sastav, sekcija „Veterani" i ŽVS „Koledarice"), koji je prije dvije godine proslavio 110 godina svoga postojanja, održat će u našoj župnoj crkvi koncert tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama i napjeva. Pripremajući se za ovaj božićni koncert, članovi KUD-a "Preporod" su posegnuli u bogatu škrinjicu narodnih pjesama koje čuvaju i čije izvođenje njeguju. Pjesmom i svirkom božićnih pjesama prikazat će bogato hrvatsko narodno naslijeđe kroz sve hrvatske krajeve.

Božić je blagdan usko povezan sa narodnim tradicijama. Uz tradicionalne božićne običaje, posebno mjesto u narodnoj kulturi zauzimaju pučke božićne pjesme. Valja istaknuti da su mnoge od njih autorska djela kojima je s vremenom zaboravljeno podrijetlo i ime autora. Obzirom na način pjevanja u pojedinim crkvenim zajednicama, neke su se postupno promijenile, odmakle od izvora i poprimile značajke lokalnog izraza utemeljenog na glazbenoj tradiciji pojedinog područja ili lokaliteta.
Hrvati su jedini katolički narod u svijetu koji je do II. Vatikanskog koncila (1962. - 1965. god.) imao povlasticu slavljena rimskog obreda na narodnom jeziku, dok je u čitavoj Crkvi službeni jezik bio latinski. Stoga i ne čudi veliki broj pjesama inspiriranih betlehemskom pričom opjevanom narodnim jezikom, riječima narodnog pjevača u duhu lokalnog glazbovanja.
Ovaj koncert samo je jedan mali dio bogatog fundusa tradicijskog glazbenog nasljeđa kojim želimo dočarati ugođaj Božića kako su ga baštinili naši preci u različitim hrvatskim krajevima i mjestima gdje žive Hrvati. Iz svakog napjeva na poseban način proizlazi ljubav, mir, radost i veselje.

Program:

1. „Prva je vura" (Kupljenovo-Hrvatsko zagorje). Priredili: Ivica i Branko Ivanković;
2. „Vse ptičice lijepo poje" (Hrvatsko zagorje). Priredio: Tomislav Habulin;
3. „Kyrie eleison". Priredio: Zoran Jakunić;
4. „Danak svanu, koledo" (Slavonski Šamac). Priredili: Ivica i Branko Ivanković; Samica: Mario Sorić;
5. „Cmreki v snegu spiju " (Nedelišće, Međimurje). Priredili: Ivica i Branko Ivanković; Solistica: Matea Tumpa.
6. „ Na salašu kraj Betlema" (Slavonija). Priredio: Ivica i Branko Ivanković;
7. „Sklopi blage očice". Priredio: Ambrozije Puškarić;
8. „U to vrijeme godišta" (Lišane Ostrovičke-Dalmacija). Priredio: Ambrozije Puškarić;
9. „Poslan bi anđel Gabrijel". Priredio: Branko Ivanković;
10. „ Srićna noć" (Čajta- Gradišće). Priredio: Branko Ivanković;
11. „Betlehem, Betlehem" (Čajta – Gradišće). Solistica: Adrijana Čačko; Priredio: Branko Ivanković;
12. „ Sveti tri kralji so zvezdo zbrali" (Hrvatsko zagorje). Priredio: Božo Potočnik;
13. „Radujte se narodi". Priredio: Branko Ivanković;
14. „Narodil nam se kralj nebeski". Priredio: Branko Ivanković;