Vrijeme izbora prioriteta (Radio Sljeme, 14. 4. 2020.)

thPandemija koronavirusa razotkriva koliko je čovjek krhko biće i ruši sve iluzije o čovjekovoj svemoći. Virus nam je nametnuo brojne mjere, ograničenja i socijalnu distancu. Ovih dana često čujemo: „drži razmak" i „ostani doma!" Pa ipak, unatoč socijalnoj distanci, ova pandemija čini ljude solidarnijima, osjetljivijima za one koji su u rizičnim skupinama, bolesni, stariji, zapostavljeni... Toliko se dobrote razlijeva i prelazi granice koje su nam nametnute.

„Oluja razotkriva našu ranjivost i iznosi na vidjelo one lažne i suvišne sigurnosti kojima smo gradili naše planove, naše projekte, naše navike i prioritete", istaknuo je papa Franjo na Trgu sv. Petra u Vatikanu prigodom molitve i blagoslova cijelom svijetu (27. ožujka). Oluja nas poziva da ovo vrijeme shvatimo kao „vrijeme izbora", vrijeme prosuđivanja i razlučivanja, „vrijeme da se izabere što je važno a što prolazno, da se odvoji ono što je potrebno od onoga što nije", rekao je papa Franjo.

Ovo je vrijeme, vrijeme oluje. Sada smo u prigodi vratiti se na ono bitno, preispitati svoje prioritete, postati više ljudi, biti čovječniji. Vjernicima i korizma predstavlja posebno vrijeme, vrijeme odricanja od svega onoga što sputava u nasljedovanju Krista; vrijeme obraćenja i usmjeravanja pogleda na ono bitno; vrijeme otkrivanja znakova Božje prisutnosti u sebi i oko sebe. Stoga, čini se kako je upravo ovo vrijeme povlašteno vrijeme, iznimna prigoda za rast u vjeri, za prepoznavanje Božje prisutnosti u našem životu i našem okruženju. Ovo su dani osnaživanja crkve u malom, u obitelji i našim domovima, gdje se Bog daruje i prepoznaje u ljubavi i molitvi, gdje mu se klanjamo u duhu i istini.

Kad je neki dobar poznavatelj svetopisamskih tekstova upitao Isusa što je najvažnije u životu, koja pravila i upute slijediti, jer se više ne snalazi u mnoštvu zapovijedi i odredaba, Isus ga je podsjetio na poznatu zapovijed ljubavi: „Ljubi Boga i bližnjega kao sama sebe." Ali ne samo riječima, nego svim svojim bićem, cijelim svojim životom. To je Isus pokazao svojim životom, do smrti na križu. Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu su nerazdjeljive. Ljubav je bit evanđelja i evanđeoskog života. To je radosna vijest koju treba svjedočiti cijelim životom i u svim okolnostima.

Pandemija COVIDA-19 stavila nas je u neke nove životne prilike, ovo je vrijeme oluje, ali i prigoda da se ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu pretoči u stvarnost. To je narav ljubavi, ljubav se želi konkretizirati. Iako ograničeni i udaljeni jedni od drugih mjerama razboritosti, ipak ljubavlju smo i solidarnošću blizu jedni drugima. Iako lišeni zajedničkog ispovijedanja vjere u crkvama, zajedničkih liturgijskih slavlja, misa i euharistije, združeni smo u Kristu više nego ikada. Osobno ovo vrijeme pandemije doživljavam kao vrijeme Velike subote, poduže vrijeme tišine, praznine i odsutnosti, ali i kao vrijeme iščekivanja s povjerenjem u Boga. Da, čini se da je upravo ovo vrijeme, vrijeme u kojem se pokazuje i svjedoči povjerenje u Boga.

Poznati njemački dominikanski mistik s početka 14. stoljeća Meister Eckhart govori o odijeljenosti, ogoljenosti, napuštanju samoga sebe kako bi se Bog mogao roditi u čovjekovoj duši. To je bitno, govori ovaj veliki učitelj duhovnosti i poziva svakoga da se uputi u svoju dubinu i otkrije da u dubini duše postoji beskrajno bogatstvo i skriveno blago. To je mjesto gdje otkrivamo sebe, Boga i druge. Nije to povlastica nekolicine, Krist se može roditi i danas u svakoj čovjekovoj duši. U knjižici „Petnaest dana u molitvi s učiteljem Eckhartom – Rađanje Boga u duši" (Dominikanska naklada Istina, 2. izdanje 2019.), govoreći o važnoj temi odijeljenosti, Eckhart piše: „Istinska i savršena ljubav prepoznaje se po velikom pouzdanju i povjerenju u Boga, jer ništa ne može dati uvjerljiviji dokaz savršene ljubavi nego povjerenje... Čovjek nikada ne može imati previše povjerenja u Boga. A s onima koji su imali veliko povjerenje u njega uvijek je uspio ostvariti velike stvari."

Ovo je vrijeme oluje, ali i vrijeme da svoj život ponovno usmjerimo prema Bogu i prema drugima, da se oslonimo na Boga i na druge, da gradimo mostove među ljudima i da im damo svoje povjerenje. Jer – istaknuo je na Uskrs i papa Franjo – „ovo nije vrijeme ravnodušnosti, ovo nije vrijeme egoizma, ovo nije vrijeme podjela, ovo nije vrijeme zaborava". Vrijeme za Boga i za bližnje!  fr. Anto Gavrić OP