Premijerno izvedena Misa u čast sv. Dominiku

Kaotii 2021 0207 2

U nedjelju, 7. ožujka 2021., u župnoj i samostanskoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici na misi u 10 sati dječji zbor „Kažotići" premijerno je izveo novu Misu koja je skladana povodom 800. obljetnice dolaska dominikanaca u Hrvatsku i 800. obljetnice smrti sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, dominikanaca. Misa novi naziv „Misa sv. Dominiku Mala". Pisana je u jednoglasnoj i troglasnoj verziji, a sadrži tri uglazbljena dijela: „Gospodine smiluj se", „Svet" i „Jaganjče Božji". Pored „Male" postoji i proširena verzija koja nosi naziv „Misa sv. Dominika Velika", a sadrži: „Gospodine smiluj se" ali u proširenoj verziji, „Slava", „Svet" i „Jaganjče Božji". Velika Misa je pisana je u dvoglasnoj i troglasnoj verziji.

Misu je napisao Slavko Nedić, koji je s dominikancima povezan dugi niz godina, a posljednjih gotovo desetak godina s Jasenkom Nikšić vodi dječji zbor „Kažotići" u župi bl. Augustina Kažotića. Ovo „novo (ne)normalno" dovelo je do drugačijih oblika proba pjevanja te je Misa uvježbavana doma tako što su note i snimka Mise poslani roditeljima i djeci na WhatsApp grupu. Oni su to tjedan dana vježbali zajedno doma i s malom probom prije same nedjeljne mise rezultat je bio iznad očekivanja. Iako je to bilo prvo njezino izvođenje, Misu su zajedno pjevali i mali (članovi dječjeg zbora) ali i veliki „Kažotići" (njihovi roditelji).

Misa je izazvala je veliki interes. Naime, nakon prve objave nota na Facebook grupi za razmjenu duhovnih nota javilo se više od 50 voditelja zborova iz raznih krajeva Lijepe naše, BiH, ali i dijaspore s molbom da im se pošalju note i audio snimka „Mise sv. Dominiku".

Misa-sv-01

Misa-sv-02