Hodočašće u Lourdes

2022-7-20Za Lourdes smo se odlučili spontano. Sve silne aviokompanije koje ljeti lete do Splita, par sati razmišljanja i imali smo kartu Split-Bordeaux. Let je bio ugodan, oko dva i pol sata. Susret s Bordeauxom blago rečeno: šokantan.

Mi, Hrvati još od komunizma „Zapadnu Europu“ obično doživljavamo kao nešto napredno, bogato, moderno. Barem moja generacija. Ali daleko je to i od bogate i od uređene sredine. Skromno bih primijetila da je zlatno doba „Zapadne Europe“ trajno završilo…

No vratimo se mi na Lourdes. Prebaciti se od Bordeauxa do Lourdesa, više je nego jednostavno. Francuzi imaju TGV. Za dva i pol sata smo bili na cilju.

 

Nikada se previše ne pripremam za putovanja. Nemam naviku pregledavati stranice i stranice informacija o mjestima kamo putujemo. Uvijek putujem s mužem, i sve radimo spontano, bez previše planiranja. Kako bi rekli Englezi: „We just go with the flow.“ Znala sam samo da je to staro europsko svetište, i to je to.

2022-7-21

Kao što je poznato, Lourdes je od 1873. godine inauguriran kao svetište, a već 1862. godine, četiri godine nakon ukazanja, biskup je ukazanje proglasio vjerodostojnim. Puno podataka o samom svetištu, o njegovoj povijesti, ukazanjima, svetoj Bernadici može se naći na webu.

2022-7-22Korona je učinila svoje i mnogi hoteli i restorani po Lourdesu su zatvoreni, ali ipak mjesto nije prazno. Bilo je dosta hodočasnika iz cijeloga svijeta. Uživali smo u dnevnoj misi, molitvi i meditaciji pred Majčinom špiljom, prekrasnom pirinejskom svježem zraku. Da, zaboravila sam napomenuti da smo sa splitskih 39 sletjeli na lourdskih 13/14 stupnjeva.

Čuveno kupanje više se ne prakticira. Uđete u prostor nekadašnjeg kupališta i dobijete malo vode na ruke i s njom operete lice. I to je to.

Četiri dana u Lourdesu proletjela su za čas. Bili smo smješteni u divnom hotelu s pogledom na rijeku. Hvala Slavi Manduriću na preporuci. Pamtit ćemo zgodni španjolski restoran na ulazu u Lourdesu i zabavno veče u društvu Irish travellersa. Jako su veseli, bučni i zabavni.

Ali nadasve pamtiti ćemo mir, spokoj, nevjerojatnu toplinu i opipljivu svetost Lourdesa. Molili smo samo za jednu stvar. Iako je bilo dosta oblačno i kišovito, na kraju smo ipak imali sunčane dane i vratili smo se s ovim fotografijama.

Do nekog novog putovanja

Tabitha i muž