60. obljetnica svećeništva Dietharda Zilsa

2022-9-4- D.ZilsU nedjelju 4. rujna 2022. u dominikanskoj samostanskoj i župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici proslavili smo 60. obljetnicu svećeništva njemačkoga dominikanca Dietharda Zilsa. Možda pomalo neobično i neuobičajeno. Pater Diethard Zils je na misi propovijedao na hrvatskom jeziku. U propovijedima je vrlo ’angažiran’, ’socijalno osjetljiv’, sklon kritici onoga što u društvu, u politici i mentalitetima nije dobro. A na završetku propovijedi istaknuo je da ono što je jest i što je postao duguje puno i Hrvatima.

Njemački dominikanac Diethard Zils vezao se uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, koje desetljećima redovito posjećuje. Još kao student filozofije i teologije naučio je hrvatski jezik, i sva narječja. Piše pjesme i na hrvatskom, i prevodi sa hrvatskoga. Prije 25 godina napisao je: „Otkrio sam laganom brzinom široku dušu ovog podneblja, sve očaje, jade i nade hrvatskog naroda, noseći sve to u svojem srcu. A čega je srce puno, o tom usta kipte. Vrativši se u rodnu Njemačku bio sam u stanju prenijeti sve to na prijatelje, suradnike, čitatelje i slušatelje, tako da je Hrvatska postala bliska onima kojima je prije bila daleka. Mislim da je i to jedan oblik pomirenja – učiniti bliskim i ljubljenim ono što je prije bilo bezimeno i daleko od srca.“

2022-9-4 - Zils

Dominikanac Diethard Zils, rođen je 1935. godine u Bottropu u Njemačkoj. Za svećenika je zaređen 1962. Tijekom dugogodišnjeg rada obavljao je brojne pastoralne aktivnosti – posebno pastoral mladih –, bavio se pisanjem, izdavaštvom i učenjem stranih jezika (govori 7 jezika). Objavio je, samostalno ili kao suautor, nekoliko knjiga za praktični pastoralni rad s mladima. Bio je asistent vrhovnoga poglavara Dominikanskog reda za područje Istočne i Srednje Europe, u koje ulazi i Hrvatska dominikanska provincija (koja obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu).

2022-9-4 -P. Zils

Nije pretjerano reći da u njemu živi Hrvatska i da je živio za Hrvatsku. Njegova riječ potpore na raznim skupovima i medijima u Njemačkoj u presudnim trenucima naše Domovine ostaje živo svjedočanstvo njegove velike ljubavi prema hrvatskom narodu. Njegova poezija prožeta je tematikama iz Hrvatske te i tako svjedoči svoju ljubav prema Hrvatima i Hrvatskoj. Na hrvatskom je objavljena, dvojezično, njegova zbirka pjesama „Hodočasnik riječi“ (Pilger des Wortes, 1994.). Godine 1997. predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom hrvatskog pletera (odlikovanje se dodjeljuje za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana). Godinu dana živio je i radio u dominikanskom samostanu i župi u Zenici (BiH).