Slavlje sakramenta Potvrde

2013-05-27-naslovna-krizmaU samostanskoj i župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića u subotu 25. svibnja pod misom u 11 sati, mons. Lovro Cindori krizmao je 102 krizmanika. Na početku misnog slavlja mons. Cindorija, delagata nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića za ovo krizmano slavlje, pozdravio je i zaželio mu dobrodošlicu, krizmanik Kristian Mihael Žganjer, ističući da "Duh sveti, čije darove primaju, stoji u temeljima kršćanske vjere. A upravo su plodovi Duha Svetoga, poput ljubavi, radosti, mira, velikodušnosti, uslužnosti, dobrote, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti itekako potrebni današnjem svijetu i čovjeku."

Na kraju pozdravnog govora, Kristian Mihael je izrazio svoje uvjerenje da će Duh Sveti, kojega primaju po rukama mons. Lovre Cindorija, dovršiti ono što su u njihovim životima roditelji i vjeroučitelji započeli.

Krizmanica Ena Ivana Beč je u ime zajednice i krizmanika predala mons. Lovri cvijeće. Ptom je u ime roditelja, krizmanike pozdravio vjeroučitelj Zlatko Šarec, otac krizmanice Mihaele Šarec. Podsjetio je krizmanike da po sakramentu potvrde postaju još savršenije suobličeni Kristu i, osnaženi milošću Duha Svetoga, njegovi svjedoci u ovome svijetu.

U ime svih nazočnih roditelja iznio je molbu krizmanicima da ne zaborave da ovo slavlje nije kraj njihova putovanja u vjeri, odnosno svršetak i rastanak od župne zajednice, tj. Crkve. Ovaj sakramenat krizme je u sebi poziv njima, krizmanicima, da nastave svoju vjeru produbljivati, otkrivati njene širine i rasti u milosti koju vam Bog nudi.

Nakon propovijedi u kojoj je mons. Lovro Cindori dotaknuo misli i poruke blagopokojnog zagrebačkog kardinala Franje Kuharića mladima, uslijedio je obred krizme. Poslije obreda krizme krizmanice Viktoria Čerimi, Katarina Strašek, Andra Žic, Stela Jakičić i Marta Nimac pročital su molitvu vjernika u koju su bile uključene molbe i potrebe naših krizmanika ali i čitave naše župne zajednice.

Zatim je uslijedio prinos darova: kruh, hostije, vino, kalež, Sveto Pismo i križ. Te darove su prinijeli krizmanici, članovi ministranstke zajednice naše župe: Ivan Kovač, Sven Luka Kovačić, Sara Smolković, Luka Kondić, Sara Đukić i Karlo Martinović. Nakon pričesti, krizmanica Tia Hlup je izrekla molitvu zahvale, svojevrsnu popričesnu meditaciju.

I na kraju misnog slavlja p. Marko Bijelić, župnik, i vjeroučitelj ovogodišnjih krizmanika, uputio je prigodne riječi zahvale. Posebno je zahvalio krizmatelju mons. Lovri Cindoriju, a budući da je mons. Lovro Cindori član trećeg reda sv. Dominika, u znak zahvalnosti uručio mu je monografiju o Dominikancima.

Svakako treba istaknuti župni zbor mladih "Osvit" koji je svojim pjevanjem animirao i doprinio ljepoti liturgijskog slavlja podjele sakramenta Krizme. I na kraju osvrta i prikaza ovogodišnjeg slavlja podjele sakramenta krizme u Župi, treba naglasiti kako je crkva našega Blaženika bila ispunjena vjernicima te pohvaliti prikladno ponašanje svih nazočnih u crkvi.

Sakrament krizme su primili učenici osmih razreda osnovnih škola August Cesarec, Fran K. Frankopan i P. Preradović.