Glumačka skupina iz Litve na samostanskoj pozornici

skupinaU nedjelju 16. lipnja u 20 sati, u samostanskoj dvorani, Kršćansko kazalište iz Viliniusa (Litva), predstavilo se publici predstavom "Nevidljiv vidovnjak". Predstava namijenjena odraslima, plesno-govorničkoga karaktera, progovara o današnjici u kojoj je poljuljan vrijednosni sustav. Duhovnim vrednotama zameo se trag. Glumici su uprizorili dvije oprečne slike.

U prvoj je predstavljen poganski vidovnjak, izgubljen u mraku, a u drugoj, mladi poganin Amnestanije koji se obratio i povjerovao u Božju riječ. Kako je bio čvrst u vjeri, mnogi su zbog te činjenice od njega okrenuli leđa. No, takvo je stanje trajalo neko vrijeme jer su i oni uvidjeli kako su pogriješili te se vraćaju Bogu.

Predstava završava pobjedonosnom slikom, kada svi oni koji su bili postojani u vjeri, uskrsavaju na novi život u Bogu. Predstava se temelji na plesu, pokretu i pantomimi. Tekst na litavskom jeziku simultano je prevođen i nije bilo poteškoća u izvedbe predstave i njezinu praćenju.

U predstavi glume mladi profesionalni glumci. Za kraj je potrebno reći kako Kršćansko kazališna skupina već neko vrijeme surađuje s dominikancima u Litvi, pa je uz pomoć Veleposlanstva Litve realiziran ovaj kulturni projekt.

 

 

Foto: Petra Žic