Brini se za osobe koje ljubiš!

2013-06-19-naslovnaBila jednom jedna mlada žena, veoma bogata, koja je imala sve: predivna muža, savršenu djecu, jedinstvenu, skladnu obitelj, jako dobro plaćen posao. Međutim, ona sve to nije uspijevala pomiriti: posao i dužnosti uzimali su joj sve vrijeme i njezin je život uvijek bio manjkav na nekom području. Ako joj je posao uzimao mnogo vremena, ona ga je nadoknađivala na račun djece; ako su se pojavili problemi na poslu, zapostavljala je muža..., radi posla, osobe koje je voljela uvijek je ostavljala za kasnije.

Sve dok joj jednog dana njezin otac, veoma mudar čovjek, nije nešto darovao: prekrasni, skupocjeni, rijetki cvijet, koji je bilo jako teško naći, gotovo nemoguće. I kazao joj je: - Kćeri, ovaj cvijet ce ti pomoći mnogo! Voli ga najviše sto možeš zamisliti. Samo ga trebaš redovito zalijevati i dati mu malo gnojiva s vremena na vrijeme, te katkad s njim malo popričati.

Za uzvrat on ce ti dati divan miris i prekrasne cvjetove. Mlada žena je ostala jako uzbuđena zbog cvijeta, jer cvijet je bio tako lijep da je bilo teško naći sličan. Ali vrijeme je prolazilo, problemi su se pojavljivali, posao joj je trošio vrijeme, njezin život, koji je i dalje bio konfuzan, nije joj je dopuštao da se brine za cvijet.

Dolazila bi kući, pogledala cvijet, a njegove latice su još bile tamo i nije pokazivao nikakav znak slabosti ili smrti. I dalje su njegovi cvjetovi bili lijepi, nježni i mirišljavi pa bi ona obično samo prošla pokraj njega. Sve dok jednog dana cvijet nije uvenuo. Došla je doma i jeza ju je cijelu obuzela. Cvijet je u potpunosti uvenuo, njegovi cvjetovi su bili osušeni, latice su mu opale, kao i njegovi žuti listovi.

Mlada žena je plakala mnogo. Kad je ispričala ocu sto se dogodilo, on joj je rekao: - Već sam bio pomišljao da će se to dogoditi. Ne mogu ti dati novi cvijet jer ne postoji drugi cvijet koji bi bio isti ovome. Taj cvijet je bio jedinstven, isto kao tvoja djeca, tvoj suprug i tvoja obitelj. Svi oni su blagoslovi koje ti je Bog dao, a ti moraš naučiti zalijevati ih, darivati im pozornost.

Jer isto kao i cvijet, osjećaji također mogu umrijeti. Navikla si da je cvijet tamo, uvijek rascvjetan, uvijek mirišljav i zaboravila si brinuti se za njega. Brini se za osobe koje ljubiš! Zapamti da nam cvijet daje Bog, blagoslovi Gospodnji su kao on, ali mi se moramo za njega brinuti!

 

Priredio: M. Bijelić, OP