S knjigom na odmor

2013-07-04-citacPred nama su godišnji odmori. Uz uobičajeni odabir stvari koje nosimo sa sobom odlučimo li se otići na more, planine ili selo zasigurno je knjiga-e. Zašto? Zato što knjiga bistri misli, proširuje znanje, zabavlja i duhovno obogaćuje. Montaigne veli:"Svaku mi je skoro tugu raspršio sat čitanja."

G. Duhamel o knjigama izjavljuje:"Ako si nesretan, ako bolno sumnjaš u svoju sudbinu, uzmi knjigu i zaroni. Uđi kao u svježu šumu, kao u duboku vodu izvora. Čitaj … Pisac s kojim s blisko razgovarao, tješi te, zanosi, jer ti zna pokazati da nisi napušten ni zapostavljen. Iznosi pred tebe vedre, nove misli. Odmah opaziš da i ti isto misliš."

Dakle, ljeto je pred nama, a knjige su nam na dohvat ruke samo što za njih dosada nismo imali vremena – bar tako znamo reći! Šarolika ponuda može nas obogatiti, dostatno se je upustiti u knjišku avanturu i zaroniti u riječi na papiru poput zarona u veliko plavetnilo i osjetiti mir te dubinu koja šapuće. U knjiškom svijetu mašta i srce će naći radost.

Um će nakon kratkog vremena blistati, a duša će opet pustiti latice. Umorne misli će potpunoma iščeznuti, a osmijehom će zagospodariti riječi što smo ih susreli u briljantnoj priči. Stoga pripremajući se na put nemojte zaboraviti knjige jer one su te koja vas nikada neće ostaviti, povrijediti i zaboraviti. Knjiški šapat bit će uvijek s vama, ispunjat će vašu nutrinu i ispraćati vas na odlasku i čekati na dolasku!