Isto se događa s čovjekom...

medoNajživlji dan u gradu Veluci, kada se u njemu okupljalo najviše ljudi bila je zadnja subota u rujnu. Tada je bio sajam koji se održavao izvan zidina grada. Tom prilikom su se slili i pridošli mnogobrojni trgovci i drugi putnici iz okolice ali i daljnjih i nepoznatih krajeva.

Sav bi se grad slio na sajam u potrazi za nečim ili čisto iz radoznalosti. Te subote Fulgencije i Feliks obilazili su razne štandove. Dok je Fulgencije bio u potrazi za knjigama ili rukopisima, čak i na stranim jezicima, Feliksu nepoznatim, Feliks je sve to gledao s radoznalošću.

 

Najviše ga je privlačio veliki drveni amfiteatar s tribinama, u čijoj je blizini bio kavez s velikim crnim medvjedom, oko kojeg se puno djece okupilo. Na njegov upit što se tu sprema, učitelj mu je odgovori da će vidjeti kasnije. I stvarno predvečer tribine su bile dupkom pune. U svečanoj loži sjedili su plemići i uglednici iz grada, a na ostalom dijelu stajao je običan puk. I svi su promatrali što se događa u amfiteatru. Prvo su nastupili brojni zabavljači: žongleri, gutači vatre i mačevaoci. Mnoge su točke Feliksa ostavile bez daha. I došao je vrhunac večeri. Na sredini amfiteatra su zapalili vatru i iznad nje stavili, objasnio je Fulgencije Feliksu, kotao pun vrela meda. Oglasile su se trublje. I dovukli su kavez s crnim medvjedom.

Pustili su izgladnjelog medvjeda u amfiteatar. Miris slatkog meda je odmah privukao izgladnjelog medvjeda. Svi okupljeni na tribini s radoznalošću i velikim iščekivanjem promatrali su što će se dogoditi. Medvjed je bi došao do kotla i počeo ga lizati ali bi pri tome spržio njušku i počeo jaukati i bježati po amfiteatru. Svi su se smijali i kao da su uživali u ovoj igri i muci medvjeda. Ali medvjed bi se opet vraćao kotlu i pokušavao lizati med, ali opet bi se opekao i ponovno bi počeo jaukati i bježati prema kavezu, ali bi se opet vraćao.

Sve je to ludo zabavljalo svjetinu. Nakon par minuta Fulgencije i Feliks su krenuli prema izlazu. Feliks je na izlazu progovorio: "Stvarna besmislena i glupa igra s mučenjem životinje." Fulgencije reče: "Slažem se! Ali isto se događa s čovjekom u grijehu. Koliko se puta opečemo, ali nas izazov grijeha opet zavede da mu se vratimo i isto ponovimo."