Šesti dan devetnice

2013-07-30-moli-za-nasPred nama je Šesti dan devetnice bl. Kažotiću. Da bismo lakše plovili kroz svakodnevne obveze, preporučam molitvu i to u onu u kojoj se utječemo našem Blaženiku i molimo njegov zagovor kod nebeskog Oca.

Šesti dan

Učitelj

Pouka

Augustin je bio u pravom smislu riječi učitelj vjere i morala. Ne samo u smislu u kojem je to svaki biskup po naravi svoje službe, nego na poseban način, jer je papa Ivan XXII. tražio i njegovo mišljenje u nekim pitanjima o kojima se raspravljalo u to doba. Do naših su dana sačuvane dvije takve rasprave, koje odaju njegovu učenost i spremnost da pomogne Crkvi u borbi protiv krivih shvaćanja i učenja.

U jednoj, iz godine 1320., raspravlja o gatanju i vračanju, o krivovjerju i krivovjercima, o praznovjerju, zazivanju sotone i o svetogrđu. U drugoj se obara na sljedbu takozvanih "fraticellijevaca". Ovi su učili, da Isus i apostoli nisu bili vlasnici dobara, kojima su se služili za svoje potrebe, što spominju evanđelisti. Papa ih je osudio, a oni ustadoše na njega, optuže ga zbog krivovjerja i zaprijete mu da će biti svrgnut po općem saboru. Papa Ivan XXII. tu je stvar povjerio kardinalima i teolozima, među njima i našem Augustinu, da je prouče, kako to traži dobro Crkve.

 

Molitva

Gospodine Isuse Kriste, vječno svjetlo "koje rasvjetljuješ svakoga čovjeka", (usp. Iv 1,9), ti, koji si rekao o sebi: "Ja, svjetlo, došao sam na svijet da nijedan koji u mene vjeruje ne ostane u tami" (Iv 12, 46), po zagovoru i primjeru blaženog Augustina udijeli nam milost da tvoju istinu uvijek dosljedno ispovijedamo, da po tvome nauku, koji nepogrešivo naučava sveta Crkva, uredimo svoj život, da nas zablude i kriva shvaćanja ne zavedu na stranputicu. Daj, Gospodine, da u svim zgodama života budemo sljedbenici tvoga neprevarljivog svjetla, da nam ti, Vječna Istino, budeš i ostaneš do smrti pravilo koje će nas jednom dovesti u Očevo krilo. Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.(triput)