Krunica

2013-10-04-naslovna-krunicaKrunica. Molitva srca moga. Ne sjećam se kad sam je izmolila prvi puta, no otada je sastavni dio mog života. Kao što neki odlaze i tijekom tjedna na misu jer imaju potrebu, tako ja molim krunicu. Nekad sama, nekad u crkvi; ovisi o osjećaju koji me potiče na komunikaciju s Marijom. I znam, mnogi će pomisliti da molim samo za sebe, no nije tako. Većina, ako ne i sve, moje krunice su za moje bližnje. Jedna desetica za ovoga, druga za onoga i tako redom. Molim u tišini, tako da osoba za koju molim vrlo često ne zna da to činim. I nije bitan broj molitvi i krunica, bitno je moliti iz srca, s ljubavlju. A Marija zna da to činim i zato mi je već toliko molitvi uslišala da ne znam hoću li joj se ikada moći odužiti. Vjerujte, ni svibanjske ni listopadske pobožnosti nisu dovoljne ...

Ono što mene žalosti je činjenica da jako malo mladih mole i uopće znaju moliti krunicu. Kao, to je molitva za bakice, a uz to je predugačka, a zatim slijede još litanije koje su također dugačke...Vjerujte, ne traje duže od pola sata, a za pola sata ne možete normalno ni kavu popiti. Osim toga, ponekad imam osjećaj da ih je sram moliti pa radije šute (pogotovo prije večernje mise) jer krunica nije baš moderna... Dragi moji, nema modernije molitve od krunice i nema bolje zaštitnice od Marije!

Utječući se njoj, štujući je i dijeleći s njom svoje brige i boli, stječete najbolju zagovornicu kod Isusa. Marija razumije jer je majka, jer zna što je ljubav i jer zna što je bol. I kad ona vidi, čuje i osjeti vašu ljubav s kojom molite za svog bližnjeg, nema šanse da vam ne usliši molbu! Samo treba biti ustrajan i ponizan u molitvi. Svako zrno krunice je poput isplakane suze i poput otkucaja srca. Ono je poput kamenčića na dnu mora beskrajne i bezuvjetne ljubavi, ono je zalog vjernosti i odanosti. I što je najvažnije, krunica je molitva ljubavi. Ne zaboravite to.

Katarina Ercegovac