In memoriam: arhitekt crkve i samostana, akademik Boris Magaš

2013-10-28-magasU četvrtak 24. listopada u 83. godini, u Rijeci je preminuo istaknuti hrvatski arhitekt i arhitekt naše crkve i samostana, akademik Boris Magaš. Boris Magaš rođen je u Karlovcu 1930. Diplomirao na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu 1955., od 1956. asistent je prof. Turine. U projektnom birou Inženjering u Zagrebu od 1967. voditelj je projektne grupe, a od 1969. vodeći projektant u Građevno-projektnom zavodu u Rijeci. Na Fakultetu građevinskih znanosti u Rijeci 1974-83 izvanredni pa redovni profesor.

Doktorirao 1977. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje je redovni profesor 1983-1993., a od 1994. honorarni profesor. Od 1988. izvanredni je član JAZU, a od 1991. redovni član HAZU. Djelovao je u Umjetničkom savjetu Saveza arhitekata Jugoslavije i u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA), Upravnom odboru Društva arhitekata Zagreba, Komisiji za međunarodne veze UHA-e, Sudu časti UHA-e, bio savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za arhitekturu i urbanizam (1992.), zamjenik je predsjednika Savjeta za prostorno uređenje Vlade RH. Izabran u počasno zvanje professor emeritus.

Magaš je autor brojnih velikih projekata koji su obilježili prošlo stoljeće: od hotelskih kompleksa Haludovo na Krku i Solaris pokraj Šibenika, vrtića na Mihaljevcu i originalnih sakralnih objekata kao što su crkva Sv. Nikole sa samostanom u Rijeci i samostana i crkve Bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici. Djelo po kojem će akademik Magaš ostati zasigurno trajno upamćen je stadion Poljud u Splitu, sagrađen 1979.

Akademik Magaš pokopan je u ponedjeljak, 28. listopada na groblju Mirogoj. Sprovodne obrede predvodio je p. Marinko Zadro, dugogodišnji pokojnikov suradnik na izgradnji samostana i crkve Bl. Augustina Kažotića. Misu zadušnicu u crkvi koju je sam projektirao, predslavio je p. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, a propovijedao dominikanac, akademik Franjo Šanjek. 

 

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!