Brak nije mrak

2013-11-08-brak-nije-mrakNedavno pročitah jedan članak pod nazivom "Brak nije mrak". On se, dakako, može različito tumačiti, no autor je htio uputiti na dvije krajnosti. Jedna je ženidba iz inata, a druga bijeg od ženidbe. Od malena živimo u okolini gdje je institucija braka nešto ozbiljno i značajno. Točno se znalo kad se otprilike treba ženiti jer ako to ne poštuješ, onda si ili stara cura, usidjelica ili stari dečko, okorjeli neženja i šta ja znam što sve ne (iako imaš 25 godina)! Danas se te granice pomiču, a i kriteriji su puno viši. Djevojke više ne traže princa na bijelom konju nego u bijelom autu (više ni boja nije važna), a i većina dečki traži barbiku koju će pokazivati svojim prijateljima i rodbini.

Znam, banaliziram, ali ako se osvrnete oko sebe, sve više ćete čuti komentare ne ženim se bar do tridesete, kao da je ženidba smrtna kazna! Doduše, ima i roditelja koji vrše pritisak na svoju djecu. Završio si faks, kad se misliš ženiti? Zar ne misliš na osnivanje obitelji? Vrijeme ti je! bla, bla, bla...No pitanje braka je puno kompleksnije nego što se to čini. Već nas godinama Zapadnjaci filaju pričama da se suprotnosti privlače, da si s nekim pašeš jer su vam planete sklone i jer su vam horoskopski znakovi komplementarni ili broj tvog imena se ne paše s brojem imena tvojeg izabranika ili izabranice pa si ni vi ne pašete!

Dragi moji, sve vam je to mlaćenje prazne slame! Na brak će se prije odlučiti par koji se, prije svega, voli, ali i ima slične životne stavove i interese. To su parovi koji su vrlo često prije veze dugo vremena bili dobri prijatelji pa su se dobro upoznali. Zato se razumiju i funkcioniraju kao jedno. Znam, neki će reći da se suprotnosti nadopunjavaju, no mislim da na duge staze to baš i nije istina. Uostalom, kad tad će ili plus ili minus polovica htjeti promijeniti onu drugu i eto problema! I zato, dragi moji mladi koji solirate, osvrnite se oko sebe. Možda ste zaista slijepi pored zdravih očiju i ne vidite onog pravog ili onu pravu. I brak zaista nije ni mrak ni tama. Štoviše, kad nađem osobu koja voli Isusa kao i ja, odmah se udajem. Možda je i meni vrijeme...

Katarina Ercegovac