Zbor "Osvit" i I. smotra zborova

2013-11-18-osvit-naslovnaUpravo sam se istuširao, ugrijao mlijeko s medom, uzeo tipkovnicu u ruke i sada sam spreman s vama, dragi čitatelji, podijeliti jedno lijepo iskustvo. Naime, zbor Osvit, čiji sam ponosni član, je nedavno pozvan na I. smotru zborova mladih u Vukomercu (župa Muke Isusove) te smo se, naravno, odazvali.

To je događaj sličan Terezianumu u župi Sv. Terezije od Djeteta Isusa (na kojem smo također sudjelovali ove godine, ali sam El Padrinhu (nadimak fr. Marka Bjelića) prekasno poslao izvještaj o tome pa mojom greškom niste o tome mogli čitati) gdje se pozivaju zborovi mladih iz župa Grada Zagreba i okolice u svrhu boljeg međusobnog upoznavanja drugih zboraša, dobivanja inspiracije za učenje novih pjesama, novih načina pjevanja, ponavljanja starih pjesama, te, naravno, zabave.

Ideja je došla, koliko sam shvatio, od Petre Gajšak, voditeljice zbora mladih župe Muke Isusove, koja dodaje da joj je to na umu već dulje vrijeme, dakle i prije Terezianuma kojem je ovaj događaj toliko sličio. Sve je počelo redovnom večernjom misom na kaju koje je župnik pozvao župljane i sve prisutne da ostanu i uživaju još malo u pjesmama koje slave Boga. Nastupili su zborovi mladih: Lukavci, Jesus freaks, Osvit, Glas srca, Zbor mladih župe sv. Jeronim, Frama majke božje Lurdske te domaćini iz župe Muke Isusove, pri čemu je svaki zbor pjevao dvije pjesme. Dok bi se zboraši izmjenjivali ispred oltara, o svakom zboru su voditeljice čitale kratku biografiju.

2013-11-18-01-osvit

Zaista je bilo lijepo čuti vrlo zanimljive i kreativne izvedbe poznatih pjesama od kojih mnoge i sami izvodimo, samo ne na način na koji smo to danas imali prilike čuti. Budući da su se svi potrudili i shvatili nastup ozbiljno i odradili ga na visokoj razini, teško je reći tko mi se od zborova najviše dopao. Ipak ću krajnje subjektivno izdvojiti Lukavce iz Travnog i njihovu izvedbu pjesme ,"Budi slobodan''. Lijepo je bilo čuti i Glas srca iz Voltinog koji nas je podsjetio da već jako dugo nismo pjevali ,"Braćo moja radujmo se'', a svidjela mi se i ",On je tu'' Jesus freaksa. Osvit smo predstavili ,,Meditacijom'' koju je naš novi član zbora, tamburaš Pavao, uspješno svladao sat i pol prije nastupa, a imali smo i ,"hendikep'', jer nam je voditeljica bila spriječena doći (u ovom trenutku vjerojatno još uvijek pleše na jednoj nedjeljnoj svadbi). Iz tog meditativnog ozračja ljude smo izvukli pjesmom ,"Na čvrstoj stijeni''. Dakle, pružili smo slušateljima meditaciju na čvrstoj stijeni. Smotru je zatvorio domaći zbor pjesmama ,"Evo me (na Tvojim rukama)'' i "Idi i reci''. Ako se mene pita, nakon toga je uslijedio glavni dio.

Zboraši i svi prisutni mladi su pozvani da se u prostorima župe počaste jelom i pićem, popričaju, obnove se stara poznanstva i steknu nova. Bilo je lijepo vidjeti neka poznata lica nakon dugo vremena. Nakon toga izvadila se gitara, tambure, počelo se i plesati i baš kad sam mislio da je večer dosegnula vrhunac, pojavila se i harmonika odnekud. Sve bi to trajalo i dulje, ali, nažalost, sutra je radni dan pa su ljudi morali lagano pakirati instrumente, domaćini početi čistiti (i još čiste) dvoranu i privesti tulum koncu. Na kraju, zaista mi je drago da smo pozvani na I. smotru zborova mladih u Vukomercu i na tome se posebno ovim putem zahvaljujem organizatoricama i organizatorima te svima iz župe Muke Isusove koji su u ovom događaju sudjelovali na bilo koji način.

Toni Jelić