Haljine za krizmanike!?

2013-11-21-naslovna-haljinePrije koji dan dobio sam mail u kojemu je postavljeno pitanje o mogućnosti odijevanja krizmanika u iste haljine. Naime, pošiljateljica elektronske pošte u 2014. godine ima dvije krizmanice, a kako je nedavno ostala bez posla, pita se kako će uspjeti kupiti curama makar i skromnu odjeću za sakramentalno slavlje. Ovo pitanje nije rijetkost i aktualizira se prije krizme. Za razliku od prvopričesničkih haljina koje su se već ustalile i koje olakšavaju roditeljima vanjski dio pripreme, pitanje haljina još je uvijek otvoreno ili je pak njihova uporaba iznimka.

Priznajem kako me mail potaknuo da "zaguglam" i potražim neku od župa u kojoj je zaživjela praksa odijevanja krizmaničkih haljina. Tražilica me odmah usmjerila na nekoliko župa u Hrvatskoj kao i na susjedne zemlje Bosnu i Hercegovinu te Sloveniju. Haljine izgledaju dostojanstveno i ukazuju na bitni događaj sakramentalnog slavlja.

2013-11-21-02-haljine

U župi Vrbovsko, krizmanici su obučeni u bijelo crvene haljine koje govore o sadržaju liturgijskoga slavlja. Crvena boja na haljinama krizmanika svjedoči o Duhovskom ozračju.

2013-11-21-01-haljine

U Petrovčama (Slovenija), župi koju vode dominikanci, krizmanici su odjeveni u bijele haljine koje izgledom podsjećaju na habit Reda propovjednika. Odijevanje istih haljina, zasigurno bi roditeljima olakšalo pripremu, i ono što je najvažnije pridonijelo bi dostojanstvenom slavljenju sakramenta, lišenog svakog modnog elitizma i natjecanja.