Sretna vam Nova godina!

2013-s-n-gPred nama je nova građanska godina. Započinje s prvim siječnjem, označenim velikim crvenim brojem jedan. Ali mi ne slavimo brojeve! Mi novu godinu započinjemo slavljem svetkovine Marije Bogorodice. Možda jedan mali savjet svima. Ne opterećujte se odviše odlukama i namjerama. Naša prošlost nas upozorava i podsjeća na tolike brojne donesene novogodišnje odluke i želje, koje nismo ispunili ili koje smo tokom godine prekršili. Koliko smo puta pokušali biti drukčiji ili nešto promijeniti ali nismo uspjeli. Uz svu dobru volju, bezuspješno. I upravo svetkovina Marije Bogorodice, u Božićnom duhu, nam želi posvijestiti da ključ promjene, ono što omogućuje da doista nova godina i budućnost bude vrijeme promjene i očitovanja nečega novoga, ne leži u nama.

Promjena i (na)dolazak novoga, dolazi tek s Bogom. Bog čini promjene u nama i našim životima, ako mu dopustimo u i po vjeri. Marija je postala nešto dosta nezamislivo za čovjeka, postala je majkom Božjom, postala je znak i početak novoga: po njoj Bog ulazi u ovaj svijet i ovu povijest i čini je novim. A sve to jer je Marija povjerovala i pristala na Božje djelovanju u njoj i po njoj. "neka mi bude po tvojoj riječi"! Ujedno prvoga siječnja, na svetkovinu Marije Bogorodice, pada i svjetski dan mira.

Otajstvo Božića sadrži u sebi navještaj mira ljudima dobre volje. Zato i mir nije nikakav plod slučajnosti. Mir koji donosi novorođeni knez mironosac jest plod koji raste samo u srcima onih koji prihvaćaju Njega, Sina Božjega. Zato možemo kazati da je Marija Bogorodica ona koja donosi i mir svijetu, prihvaćajući u vjeri svojim srcem Božju Riječ. Sretna vam Nova godina!