Polnoćka u našoj crkvi

2012-12-25-naslovna-polnockaMisu polnoćku u samostanskoj crkvi bl. Augustina Kažotića predvodio je župnik o. Marko Bijelić. Koncelebrirali su župni vikar o. Marinko Zadro i prior o. Zvonko Džankić, a sudjelovalo je mnoštvo vjernika. U prigodnoj homiliji, o. Marko rekao je kako Isusovim rođenjem završava jedno vrijeme, vrijeme noći i tmine i dolazi novo vrijeme, vrijeme spasenja. Naše spasenje se upravo očituje u rođenju Sina Božjega, koji kao svjetlo svijeta ulazi u povijest, zaogrnutu dubokom tamom.

Novorođeno dijete u sebi jest ispunjenje Božjeg obećanja svjetla nade i ljubavi koje će postati svima koji ga prime životno svjetlo na putu spasenja. Isusovo rođenje, koje iščekujemo bdijući usred noć kada tama vlada, i slaveći ga u misi polnoćki, jest jasan znak pobjede svjetla, kazao je župnik. Nadalje, propovjednik je kazao kako Bog ne silazi među nas u svojoj snazi nego u "nemoći malog djeteta".

I kao takav nailazi na probleme. Nema mjesta za njega, i njegovu majku Mariju. Bog traži svoje mjesto u svijetu, u životu i srcu čovjeka. Završavajući propovijed, otac Marko je rekao da Bog dolazi, ne zbog nekoga ili nekih, nego zbog svakoga (čovjeka) i svakom čovjeku želi svojom prisutnošću i blizinom pokazati i izreći ono što je kroz povijest govorio po prorocima: čovječe, ja te ljubim. Stvoren si za ljubav. Stvoren si i postojiš da budeš čovjek, biće ljubavi. Bog se rađa da bi nas ohrabrio na ljubav. U otajstvu Božića je upisana Božja poruka čovjeku: Čovječe, usudi se učiniti ono što sam učinio: postani čovjek.